Tulli varoittaa erittäin vaarallisesta lääkeaineesta karfentaniilista – ”20 millilitran pullo riittää jopa 1 000 aikuisen tappamiseen”

Tulli on takavarikoinut Suomessa uutta huumaavaa ja erittäin vaarallista lääkeainetta karfentaniilia, joka on vaikutuksiltaan vahvin tunnettu opioidi.Fentanyylien ryhmään kuuluvaa, laboratorio-oloissa valmistettua synteettistä karfentaniilia käytetään laillisesti eläinlääkkeenä esimerkiksi suurten eläinten tainnuttamiseen. Aine on vaikutuksiltaan vahvin tunnettu opioidi, jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa, ja tästä syystä väärinkäytettynä erittäin vaarallinen.

Ihmiselle turvallista käyttöannosmäärää ei käytännössä voida annostella, koska aikuisen ihmisen tappava annos karfentaniilia on noin 0,03 milligrammaa. Esimerkiksi aikuisen ihmisen tappava annos heroiinia on 30 milligrammaa ja 1 000 kertaa morfiinia voimakkaamman fentanyylin noin 3 milligrammaa.

Karfentaniili on vaikutuksiltaan keskushermostoa lamaannuttava ja voi aiheuttaa siten äkillisen kuolemaan johtavan tukehtumisen. Jo pelkkä karfentaniilin käsittely on vaarallista, koska lääkeaine imeytyy myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta elimistöön.

Karfentaniilia on muissa maissa myyty muuna huumausaineena sen edullisuuden takia, ja on mahdollista, että näin tehdään myös Suomessa. Karfentaniilin käyttöön on liittynyt kuolemantapauksia Euroopassa.

Karfentaniilia myydään markkinoilla myös muuna huumaavana aineena suuremman tuoton vuoksi. Tukkueränä verkkokaupasta karfentaniilia saa kilon muutamalla tuhannella eurolla. Pimeillä kauppapaikoilla netissä myytynä karfentaniilin tukkumääristä saa noin 1 000–kertaisen tuoton.

Nesteeseen liuotettuna karfentaniilia myydään yleensä 0,75–1,5 milligrammaa millilitrassa -vahvuisena liuoksena 20 millilitran pulloissa. Tästä määrästä saa jopa 1 000 aikuisen ihmisen tappavaa annosta.

tulli_havainnekuva_tappavasta_maarasta_karfentaniilia

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin Tulli varoittaa erittäin vaarallisesta lääkeaineesta karfentaniilista – ”20 millilitran pullo riittää jopa 1 000 aikuisen tappamiseen”

  1. Pete sanoo:

    Tuon aineen luvatonta hallussapitoa pitää tulkita kemiallisen joukkotuhoaseen hallussapidoksi. Se henkilö, joka pitää ainetta hallussaan, on katsottava terroristiksi.

Vastaa