Helsingissä kerätystä ilmanäytteestä löytyi radioaktiivista ainetta

Säteilyturvakeskuksen (STUK) Helsingin valvonta-asemalta 28.9.–3.10. kerätyssä ilmanäytteessä oli rutenium-alkuaineen radioaktiivista isotooppia (Ru-106).Helsingissä mitattu radioaktiivisen ruteniumin pitoisuus oli 80 mikrobecquerellia kuutiometrissä ilmaa. Määrä on niin pieni, että sillä ei ole merkitystä ympäristön tai ihmisten turvallisuudelle.

Radioaktiivisen ruteniumin alkuperästä ei tällä hetkellä ole tietoa. Se on metallinen aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon.

Radioaktiivista ruteniumia on syys- ja lokakuun vaihteessa havaittu eri Euroopan maissa kerätyistä ilmanäytteistä. Myös Norjan ja Ruotsin säteilyturvaviranomaiset ovat kertovat, että niiden ilmanäytteissä on mitattu samaa ainetta.

Helsingin lisäksi STUK valvoo ilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia seitsemällä muulla paikkakunnalla. Muiden valvonta-asemien mittaustulokset valmistuvat myöhemmin.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa