Tyttö keksi raiskauksen ja uhkaili itseään valeprofiilin kautta – Kärysi nololla tavalla

Poliisi sai lauantaina 2.9.2017 ilmoituksen, jonka mukaan alle 15-vuotias tyttö olisi joutunut törkeän seksuaalirikoksen uhriksi Joensuun keskustassa perjantaina 1.9.2017. Ilmoittajana olivat 15-vuotias tyttö ja hänen lähipiirinsä.Poliisille selvisi esitutkinnassa, että tyttö oli ollut viettämässä iltaa kavereidensa kanssa. Heidän seurueeseen oli liittynyt 16 ja 18-vuotiaat nuoret miehet. Tyttö tunsi miehet ainoastaan etunimeltä.

Tyttö oli lähtenyt illan aikana yksityisasuntoon, jossa hän joutui kertomansa mukaan raiskatuksi. Tyttö kertoi poistuneensa tapahtumien jälkeen asunnosta ja menneensä kotiin. Seuraavana päivänä hän kertoi tapahtumista läheiselleen.

Epäiltyjen henkilöllisyys ei kuitenkaan poliisille lukuisista esitutkintatoimenpiteistä huolimatta selvinnyt.

Noin viikko epäillyn rikoksen tekoajan jälkeen tyttö kertoi saaneensa uhkausviestejä epäillyltä tekijältä Instagram -yhteisöpalvelun kautta. Uhkausviestit tulivat profiilista, jonka nimi viittasi toiseen rikoksesta epäiltyyn. Tyttöä uhattiin vakavalla väkivallalla, mikäli hän kertoo asiasta tai epäillyn henkilöllisyydestä poliisille. Tyttö kertoi myös saaneensa viestin Snapchat -yhteisöpalvelun kautta.

Tytön käytössä olleeseen puhelinliittymään tehtiin, uhrin suostumuksella, televalvontaa. Valvontakameratallenteita sekä televalvontatietoja tarkasti analysoimalla ja vertaamalla tytön kuulustelukertomuksissa esille tulleisiin yksityiskohtiin voitiin todeta, ettei poliisille kerrottu tapahtumienkulku ole voinut pitää paikkaansa.

Instagram- yhteisöpalvelulta saatujen tietojen avulla selvisi, että kyseisen profiili oli luotu ja sitä oli käytetty tytön kotiosoitteessa olevasta laajakaista-internetliittymästä.

Esitutkinnan aikana yksi alle 18-vuotias mies on ollut pidätettynä seksuaalirikokseen epäiltynä. Tämän lisäksi yksi alle 16-vuotias nuori nainen on ollut kiinniotettuna oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen epäiltynä.

Nuoren naisen osalta rikosepäily liittyi edellä kuvattuun Snapchat -viestiin. Tämän lisäksi poliisi on puhuttanut yhtä alle 15-vuotiasta poikaa seksuaalirikokseen epäiltynä.

Esitutkinnan lopputulos on se, ettei väitettyä seksuaalirikosta ole tapahtunut.

Poliisi korostaa, ettei poliisin toimenpiteiden kohteeksi joutuneilla alle 18-vuotiaalla miehellä ja alle 16-vuotiaalla nuorella naisella ole todellisuudessa mitään osuutta tapahtumiin.

Poliisi muistuttaa, että edellä kuvatun tyyppisten valeprofiilien käyttö voi johtaa myös rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

Poliisi on tutkinut tällä Instagram -profiililla lähetettyjen viestien osalta asiaa törkeänä todistusaineiston vääristelemisenä. Tämän lisäksi asiaa on tutkittu vääränä ilmiantona sekä perättömänä lausumana viranomaismenettelyssä.

Asia ei kuitenkaan etene syyteharkintaan, koska ainoana rikoksesta epäiltynä on tyttö, joka on alle 15-vuotias eikä näin ollen rikosoikeudellisessa vastuussa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa