Kuusi vuotta sitten nettiin vuodetuilla henkilötiedoilla osteltiin kymmenien tuhansien edestä

Marraskuussa 2011 Ylilauta.org-sivustolla julkaistiin tiedosto, jossa oli 16 000 suomalaisen henkilötiedot: nimet, osoitteet, puhelinnumerot ja henkilötunnukset.Uhreja kehotettiin olemaan huolestumatta liikaa, mutta kuinkas sitten kävikään. Vuodettuja henkilötietoja käytetään yhä yleisesti rikollisiin tarkoituksiin.

Uhrien joukossa ollut Jari sai kesällä 2016 puhelun verkkokaupan myyjältä, joka kertoi, että hänen nimissä oli tilattu tavaraa oli yhteensä yli 12 000 euron edestä. Jari kävi poliisiasemalla kertomassa tapahtuneesta, mutta poliisi ei ottanut kertomusta todesta.

Onhan se aika omituista joutua vakuuttelemaan, että et ole tehnyt mitään sellaista, mitä paperilla lukee. Toisaalta, mistä poliisi tietää, että minä en ole se valehtelija tässä? Jari miettii Ylen haastattelussa.

Pian Jari sai postissa laskun ajoneuvoverosta ja liikennevakuutuksen asiakirjat vakuutusyhtiöltä. Varas oli ostanut hänen nimissään lähes 10 000 euroa maksavan auton.

Helsingin poliisin rikoskomisario Hannu Kortelainen, että iso osa rikollisten käyttämistä varastetuista henkilötiedoista on peräisin vuonna 2011 vuodetusta tiedostosta.

Se on lähes täydellinen rikos. Poliisi on pari potkua jäljessä – vähintään, rikoskomisario Kortelainen myöntää.

Tekijä jäi kiinni, kun hänet pysäytettiin ratista huumeissa ja hän näytti poliisille helsinkiläismiehen nimissä tehtyä väärennettyä ajokorttia. Autosta löytyi lisää lainapapereita ja kotoa petoksella tilattuja tavaroita. Tuomiota tuli yhteensä 28 rikoksesta vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen.

Vääriin käsiin menneiden henkilötunnusten käyttö jatkuu niin kauan kuin henkilötunnus on voimassa, Kortelainen toteaa.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa