Vankilasta löytyi kaksi vuotta eristyksissä ollut mies – Oikeusasiamies puuttui asiaan

Oikeusasiamies teki tarkastuksen Sukevan vankilaan lokakuussa 2015. Vankilasta löytyi mies, joka oli ollut vapaaehtoisesti eristyksessä muista ihmisistä yli kaksi vuotta.Mies ei ollut sosiaalisessa kontaktissa kenenkään kanssa ja hän ei ollut yli kahteen vuoteen osallistunut mihinkään aktiivitoimintoihin. Mies ei halunnut keskustella oikeusasiamiehen tarkastajien kanssa ja vaikutti hyvin varautuneelta.

Vanki oli halunnut itse eristykseen, koska koki itsensä niin uhatuksi, ettei suostu siirtymään asuinosastolle. Oikeusasiamiehen mukaan erityisosasto ei ole kuitenkaan sovelias pitkäaikaiseen asumiseen.

Vartijat olivat saaneet miehen ulkoilemaan viikoittain, mitä hän ei aiemmin suostunut tekemään. Miestä oli neuvottu asuinsellinsä siistinä pitämisestä ja henkilökohtaisesta hygieniasta. Mies oli suostunut keskustelemaan psykoterapeutin ja sosiaalityöntekijän kanssa 2–3 kertaa kuukaudessa.

Oikeusasiamiehen mukaan toimet vangin auttamiseen eivät olleet riittäviä. Vangin auttamiseen pitää oikeusasiamiehen mukaan löytyä lähestymistapa, jossa tarvittaessa haetaan apua terveydenhoidosta.

vankilassa ei saa syntyä tilannetta, jossa henkilö pelkoon vedoten eristäytyy eikä puhu muiden ihmisten kanssa kuukausiin tai jopa vuosiin, toteaa oikeusasiamies.

Oikeusasiamiehen mukaan erityisosasto ei ole pitkäaikaiseen asumiseen soveltuva tila. Vankiloissa on oltava riittävä ammattitaitoa ja keinot puuttua vastaaviin tilanteisiin.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa