​50 vuotta ensimmäisestä sydänsiirrosta

Maailman ensimmäisestä, Etelä-Afrikan Kapkaupungissa tehdystä sydänsiirrosta tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta 3. päivä joulukuuta.Kokeneen sydänkirurgi Christiaan Barnardin 30 hengen ryhmä teki operaation vakavasti sydänsairaalle potilaalle. Hän oli todistajien mukaan kertonut, että tulevan leikkauksen onnistumismahdollisuus on noin 80 prosenttia.

Potilas eli leikkauksen jälkeen 18 vuorokautta. Alkuvuosina siirtoleikkausten suurimmaksi ongelmaksi osoittautui sopivien hyljinnän estolääkkeiden puute. Vasta 1980-luvulla siklosporiinin tultua pitkän tutkimus- ja tuotekehitystyön jälkeen hyväksytyksi lääkkeeksi siirtoleikkausten tulokset alkoivat huomattavasti parantua.

Suomessa ensimmäinen sydänsiirto tehtiin professori Severi Mattilan johdolla helmikuussa 1985. Hän oli myös ollut Norman Shumwayn opissa. Yhteensä meillä sai uuden sydämen 80-luvulla 41 potilasta, joista ainakin 15 prosenttia on edelleen elossa. Heidän sydänsiirrostaan on kulunut lähes 30 vuotta.

Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä maassamme on tehty kaikkiaan 631 sydänsiirtoa eli keskimäärin parikymmentä vuodessa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa