Historiallisen Raaseporin linnan alueelle kaivettu laittomasti satoja kuoppia – 1 800 euron palkkio ratkaisevasta vihjeestä

Raaseporin rauniolinnan aluetta on syksyn aikana kaivettu laittomasti. Linnan viereiselle peltoalueelle, Slottsmalmenille, on kaivettu yli 280 kuoppaa. Kuopat liittyvät metallinetsintään, jonka yhteydessä peltokerroksesta on mahdollisesti nostettu linnan käyttöaikaan ajoittuvia metalliesineitä.Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet tapahtuneesta rikosilmoitukset. Rauniolinnan alue ja sen itäpuolella oleva peltoalue ovat muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä.

Laki kieltää kaikenlaisen muinaisjäännökseen kajoamisen ilman erikseen haettavaa tutkimuslupaa tai kajoamislupaa. Lisäksi toisen hallinnassa olevan maan kaivaminen ei ole sallittua ilman lupaa.

Luvaton kaivelu alueella on ollut niin laajaa ja systemaattista, että tuhon voidaan sanoa olevan metallilöytöjen osalta lähes totaalinen. Nostettujen esineiden mukana on menetetty tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa, jota ei muilla keinoin pystytä saamaan. Menetämme myös osan tarinasta, jota kertoa kävijöille linnan menneisyydestä, harmittelee puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Linnaan on aikoinaan kuljettu Slottsmalmenin kautta ja sieltä on tutkimuksissa löydetty tiehen, rakennuksiin sekä linnan kaatopaikkaan liittyviä rakenteita ja maakerroksia.

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi ja se edusti myöhäiskeskiajalla Ruotsin kuninkaan valtaa Suomessa. Linna oli myös tärkeä sotilaallinen tukikohta ja kaupallinen keskus. Linna oli käytössä 1500-luvun puoliväliin asti.

Raaseporin rauniolinna on Suomen historiassa merkityksellinen paikka ja osa yhteistä kansallista kulttuuriperintöämme.

Suomen Metallinetsijät ry lupaa ratkaisevasta vihjeestä palkkion, kertoo Ilta-Sanomat. Vihjepalkkio on tällä hetkellä 1800 euroa ja potti saattaa hieman vielä nousta.

Historiallisen Raaseporin linnan alueelle kaivettu laittomasti satoja kuoppia – 1 800 euron palkkio ratkaisevasta vihjeestä
Siirry sivun alkuun