Varo näitä joululeluja – Tukes: Vakava tukehtumisvaaraa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti 20 joulun suosikkilelua, joista neljästä löydettiin vakava vaara.Tukes testautti tänä vuonna leluja monipuolisesti: mukana testeissä oli niin hittituotteita, tunnettuja lisenssimerkkejä kuin perinteisiä leluja. Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä verkkokaupoista.

Lelujen ja muiden kulutustavaroiden turvallisuus on yritysten vastuulla. Viranomaiset eivät testaa niitä etukäteen. Yritysten pitää varmistaa, että myynnissä olevat tuotteet täyttävät niille laissa asetetut vaatimukset.

Seuraavissa leluissa havaittiin vaaraa lasten turvallisuuden kannalta:

Rubie’s Ryhmä Hau, Sampan (Marshall) rooliasu – vakava palovammavaara ja tukehtumisvaara. Puvun päähine syttyy liian helposti ja puvun pakkausmateriaalina on käytetty liian ohutta muovipussia, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Pintoy- vieterivetoinen ralliauto – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia.

Hape ABC -nuppipalapeli – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia.

New Classic Toys City Tour Bus – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia.

Crystal-kiteidenkasvatussarja – tuotteessa ei ole turvallisen käytön kannalta tarvittavia käyttöohjeita eikä kemikaalien luetteloa suomeksi ja ruotsiksi.

Kuluttajia kehotetaan poistamaan yllämainitut tuotteet käytöstä ja seuraamaan niitä koskevaa yritysten ilmoittelua ja ohjeita jatkotoimista.

Vaikka lelut hankittiin riskiperusteisesti, silti liian monessa oli ongelmia turvallisuudessa. Tältä osin kaupan sisäänostajilla on tsempattavaa. Positiivista on, ettei yhdestäkään testatusta lelusta löytynyt kiellettyjä muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja. Euroopassa ftalaattien takia on tänä vuonna kielletty useita leluja, ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo.

Varo näitä joululeluja – Tukes: Vakava tukehtumisvaaraa
Siirry sivun alkuun