Siirry sisältöön

Kahden hukkuminen paljasti vakavan turvallisuusriskin

Onnettomuustutkintakeskuksella on käynnissä 8.12.2017 Emäsalon eteläpuolella tapahtuneen luotsiveneen L-242 kaatumisen ja uppoamisen turvallisuustutkinta. Luotsiveneen ohjaamossa olleet kuljettaja ja turvamies kuolivat onnettomuudessa.Onnettomuustutkintakeskus on havainnut tutkinnassaan, että onnettomuuteen joutuneen luotsiveneen ohjaamosta on käytännössä mahdotonta pelastautua, mikäli vene kaatuu. Tämä johtuu siitä, että ohjaamosta on vain yksi uloskäynti johtaen veneen peräkannelle. Lisäksi veneen kaaduttua uloskäynnin avaamista vaikeuttaa siihen kohdistuva vesimassojen paine.

Onnettomuustutkintakeskus tuo esiin pelastuslauttoihin liittyvän tärkeän turvallisuushavainnon. Pelastuslautan hydrostaattinen painelaukaisin toimii vasta 1,5–4 metrin syvyydessä, jolloin lautta irtoaa telineestään automaattisesti. Irtoamisen jälkeen pelastuslautan täyttyminen käynnistyy joko nykäisemällä laukaisuköyttä manuaalisesti tai laukaisuköyteen kohdistuvan, aluksen uppoamisesta johtuvan kiristymisen seurauksena.

Mikäli pelastuslautta jää alle 1,5 metrin syvyyteen aluksen kaaduttua, se ei automaattisesti irtoa telineestään ja täyty. Lautan manuaalinen irrottaminen ja täyttäminen veden alla voi olla lähes mahdotonta, vaikka lautta olisi täysin toimintakuntoinen. Lautta voi myös menettää kelluvuutensa, jos sen suojakotelo täyttyy vedellä.

Onnettomuustutkintakeskuksen teettämässä kokeessa todettiin meren pohjassa maanneen pelastuslautan täyttymisen toimivan moitteettomasti. Pelastuslautalla ei kuitenkaan ollut merkitystä 8.12.2017 luotsiveneonnettomuuden uhrien selviytymisessä, koska he eivät päässeet ohjaamosta ulos.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.