Kirjailija testasi yritysideaa salaisessa Facebook-ryhmässä – Kela perii takaisin lähes 4000 euroa

Susanna Salo irtisanoutui työpaikastaan kiusaamisen vuoksi. Karenssin ajaksi Salo hakeutui työkokeiluun kustantajalle, joka oli julkaisemassa hänen äskettäin valmiiksi tulleen Ukon pakka – Kalevalainen tarot -kirjan.



Iltalehden tekemässä Salo kertoo, että suunnitteli työkokeilun aikaan yrittäjäksi ryhtymistä. TE-keskuksesta kuitenkin sanottiin, että ei ole mahdollista osallistua työkokeiluun ja kurssille samanaikaisesti. Työkokeilu päättyi elokuussa ja Salo pääsi lokakuun alussa alkavalle yrittäjäkurssille.

Salo julkaisi heinäkuun lopussa hengelliseen toimintaan keskittyneessä salaisessa Facebook-ryhmässä viestin, jossa hän tarjosi korteista ennustamista, luentoja ja muita palveluita. Tarkoituksena oli kokeilla onko yritystoiminnalle kysyntää ja pyytää lukijapalautetta.

Yrittäjäkurssin lopussa Salo haki starttirahaa yrityksen perustamista varten, mutta päätös oli kielteinen. Syynä oli edellä mainittu viesti.

Olin todella järkyttynyt ja tiedustelin, että mistä ihmeestä tämä nyt oikein johtuu. Virkailija sitten sanoi, että no luuletko, että me emme Facebookiin katso.

Salo kuitenkin perusti toiminimen marraskuussa 2017. Yrittäjäkurssin ajan Salo nosti työttömyyspäivärahaa. Joulukuussa hän sai päätöksen, jonka mukaan hän oli toiminut yrittäjänä 1. heinäkuuta alkaen, eikä täten ollut oikeutettu saamiinsa tukiin. Salolta tultaisiin perimään takaisin lähes 4000 euroa peruspäivärahoja.

Jos Facebookissa tällaiseen törmätään, niin silloin sillä, onko se suljettu ryhmä vai ei, ei ole merkitystä. Tämänkaltaisessa tapauksessa luulen, että joko meidän asiantuntijamme täytyisi olla mukana tällaisessa suljetussa ryhmässä tai sieltä ryhmästä on joku jollain tavalla nostanut asian esiin ja välittänyt sen jonnekin niin, että se on tullut meidän tietoomme, Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen sanoo.

Salo ei kadu ilmoituksen julkaisemista, sillä hyvä vastaanotto antoi rohkeutta yritystoiminnan aloittamiselle.
Yhteiskunnan tukien ulkopuolelle jääminen on alkanut tuntua päinvastoin helpottavalta.

Lopulta työmarkkinatuki on niin pieni raha, että sen rahan tienaaminen osa-aikatyöllä ei ole mikään ihan hirveä panostus, ja se antaa vapauden toimia. Työmarkkinatuki on melkoinen loukku, kun mitään ei saa tehdä ja koko ajan pitää olla selvittämässä kaikkea.

Kirjailija testasi yritysideaa salaisessa Facebook-ryhmässä – Kela perii takaisin lähes 4000 euroa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun