Poliisi varoittaa ikävästä ilmiöstä – Maksupäätehuijauksella yritettiin viedä yli 18 000 euroa

Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli loppuvuodesta 2017 kolme tapausta, jossa rikollinen oli saanut eri tavoin haltuunsa maksupäätelaitteen. Maksupäätelaitteella oli tehty ns. hyvitystapahtumia, joilla oli ohjattu rahaa omalle tilille.Yhdessä tapauksessa operaattori oli omatoimisesti estänyt yli 18 000 euron hyvityksen läpimenon, mutta kahdessa muussa tapauksessa ainakin osa rahansiirroista oli onnistunut.

Tutkinnassa toki useimmiten saadaan selville kenen tilille rahasummat ovat ohjautuneet, mutta rahojen takaisinsaanti onkin sitten jo ihan toinen juttu.

Poliisi pyytää yrittäjiä ja yhteisöjä kiinnittämään erityistä huomiota maksupäätelaitteiden säilytykseen sekä siihen, että niitä ei tule antaa valvomatta asiakkaiden haltuun. Yhtälailla tärkeää on huolehtia siitä, että vain tarvittavilla henkilöillä on maksupäätteen käyttöoikeus, eikä esim. entisten työntekijöiden oikeudet ole enää voimassa.

Tutkinnassa olevat kolme ns. hyvityspetos -tekoa ovat tapahtuneet Kuopiossa, Mikkelissä ja Rantasalmella. Kuopion tapauksessa yrittäjä oli jättänyt maksupäätteen asiakkaan haltuun valvomatta, Mikkelissä maksupäätelaitetta oli käytetty murron yhteydessä ja Rantasalmella ilmeisesti yhdistyksen entinen työntekijä oli päässyt käyttämään maksupäätelaitetta.

Kaikkia tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä maksuvälinepetos.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa