Siirry sisältöön

22 vuotta Suomen kansalaisena ollut irakilaistaustainen mies haki turvapaikkaa – Nosti tukia puolentoista vuoden ajan

Rajavartiolaitos epäilee 22 vuotta Suomen kansalaisena ollutta ja noin 30 vuotta Suomessa asunutta irakilaistaustaista miestä rekisterimerkintärikoksesta, väärennyksestä ja petoksesta. Mies sai Suomen kansalaisuuden joulukuussa 1993 ja haki turvapaikkaa Kotkasta heinäkuussa 2016.Rikosepäily paljastui, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö viime vuoden syksyllä selvitteli laittomasti Suomeen saapuneeksi ilmoittaneiden henkilöiden todellista maahantuloreittiä ja maahantulotapaa.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa epäillään, että mies esitti vääriä henkilöllisyyttään osoittavia asiakirjoja poliisille hakiessaan turvapaikkaa. Mies kertoi turvapaikkaa hakiessaan saapuneensa Irakista Turkin kautta Venäjälle, josta edelleen Suomeen. Salaten oikean henkilöllisyytensä ja Suomen kansalaisuuden sekä antamalla väärän tiedon henkilöllisyydestään miehen voidaan epäillä syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen, koska viranomaisten ylläpitämiin rekistereihin on kirjattu väärää miehen henkilöllisyyttä osoittavaa tietoa.

Miestä epäillään myös petoksesta, koska nosti turvapaikanhakijana, väärillä henkilötiedoilla, turvapaikanhakijoille kuuluvaa vastaanottorahaa yhden vuoden ja viiden kuukauden ajan perusteettomasti yhteensä yli 5200 euroa.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa mies kertoi hakeneensa turvapaikkaa taloudellisen syyn vuoksi sekä myönsi hankkineensa itse väärät asiakirjat.

Asian esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.