Silja Serenaden miehistö harjoitteli vammaisten matkustajien evakuointia laivalta

Silja Serenaden miehistö harjoitteli keskiviikkona 25.4.2018 vammaisten matkustajien evakuointia laivalta. Mukana oli liikuntarajoitteisia, kehitysvammaisia, psyykkisesti vammaisia sekä näkö- ja kuulovammaisia henkilöitä. Harjoitus oli osa vammaisten, pelastusviranomaisten ja liikennöitsijöiden välistä pelastusyhteistyöprojektia Mutual Trustia.Harjoituksen aikana laivan miehistö evakuoi vammaisia matkustajia invahyttikäytävältä pelastusasemalle ja lopulta pelaustusveneeseen asti. Samalla harjoiteltiin pyörätuolimatkustajien kantamista portaissa, nostamista pelastusveneeseen sekä näkö- ja kuulovammaisten matkustajien kohtaamista ja evakuointia laivasta.

– On ollut opettavaista ja avartavaa olla mukana tässä yhteistyöprojektissa. Ennen evakuointiharjoitusta laivan miehistölle järjestettiin kaksi harjoituspäiväävv, joissa käytiin muun muassa läpi risteilyä näkö- ja kuulovammaisen matkustajan näkökulmasta, sekä heidän kohtaamista eri tilanteissa. Lisäksi harjoiteltiin liikuntarajoitteisen matkustajan nostamista sängystä ja tuolista sekä kantamista laivan portaissa, kertoo Silja Serenaden turvallisuudesta vastaava perämies Kristian Kivimäki.

Mutual Trust -pojektin myötä tehtävien harjoitusten tarkoituksena on parantaa varustamoiden valmiutta kohdata ja pelastaa vammaisia matkustajia, mutta myös saada vammaiset paremmin valmistautumaan erilaisia hätätilanteita varten. Harjoituksissa etsitään uusia käytännöllisiä ja teknisiäkin ratkaisuja pelastamiseen.

– Hanke on ollut onnistunut niin vammaisjärjestöjen osallistujille kuin laivan miehistöllekin. Yhteistyö on ollut erittäin sujuvaa ja keskustelu avointa. On hienoa huomata kuinka uusi tieto ja ymmärrys lisää luottamusta eri toimijoiden välillä, iloitsee hankkeen projektipäällikkö Daniel Saarinen.

Mutual Trust ”kaikki pelastetaan” -projektissa on mukana vammaisjärjestöjä, pelastusviranomaisia ja liikennöitsijöitä ja hankkeen suojelija on Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Silja Serenaden miehistö harjoitteli vammaisten matkustajien evakuointia laivalta
Siirry sivun alkuun