Päätös: VR syrji pyörätuolilla liikkuvaa matkustajaa – Pahoittelee ja muuttaa ohjeistusta

Kirjoitin aiemmin siitä, että VR:n mukaan yhtiön ei tarvitse järjestää pyörätuolilla liikkuvalle matkustajalle, jos matkan varrella on ennakkoon tiedetty ratatyö.Enää VR ei voi vedota tuohon, sillä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on ottanut kantaa asiaan. Sen mukaan VR on syrjintä pyörätuoliasiakasta, jolle ei tarjottu invataksia, vaikka junavuoro oli ratatöiden vuoksi korvattu invapaikattomalla bussikuljetuksella.

– Tässä tilanteessa on toimittu väärin ja olemme pahoillamme asiakkaan puolesta. Olemme sopineet hyvityksestä ja päivittäneet ohjeistustamme koskien korvaavia kuljetuksia ratatöiden aikana. Uudet ohjeet on käyty henkilökuntamme kanssa läpi. Panostamme jatkossa entistä enemmän yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden toteutumiseen kaikkien asiakkaidemme kohdalla, kertoo matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen.

Uudessa ohjeistuksessa pyörätuolilla matkustavalle asiakkaalle tilataan invataksi, mikäli junavuoro on ratatöiden vuoksi korvattu bussikuljetuksella eikä sopivaa, korvaavaa junavuoroa löydy tilalle.

– Täsmennetty ohjeistus koskee erityisesti ennalta tiedossa olevia ratatöitä. Liikenteen äkillisissä ja ennakoimattomissa poikkeus- ja häiriötilanteissa asiakkaalle on aina järjestetty ja järjestetään myös jatkossa taksikuljetus, Romanainen korostaa.

Kuva: Alma 360 / Kirsi Tuura

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa