Black Friday tulee – Oletko heikko hyvän tavaran edessä?

Jo legendaarinen Kummeli tiesi, että ihminen on heikko hyvän tavaran edessä. Sitä tulee aina ostettua mielestään hyvää tavaraa, etenkin jos se on omasta mielestään halpaa.

Huomenna perjantaina edessä oleva Black Friday on jopa kuluvan vuoden suurin kulutusjuhla. Ihmisiä houkuttelee tilaamaan mitä ihmeellisimpiä tuotteita verkkokaupoista, vaikka niitä ei edes oikeasti tarvitse mihinkään.

Tuoreen ennusteen mukaan suomalaiset tekevät Black Fridayn aikaan ostoksia verkkokaupoissa 251 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa 36 prosentin kasvua vuoteen 2017 verrattuna.

– Black Fridaysta on tullut lähtölaukaus joulukauppaan. Se on aktiivinen ostospäivä myös Suomessa, vaikka aivan yhtä suuresta ilmiöstä ei voidakaan puhua kuin USA:ssa, toteaa PostNordin verkkokauppa-asiantuntija Sinikka Eloranta.

Etenkin sosiaalinen media luo vahvaa painetta osallistua tähän suureen kulutusjuhlaan, kun jatkuvasti hyppää ruutuun houkuttelevia tarjouksia. Näiden tarjousten myötä tekee mieli ostaa kaikkea turhaa.

Itse yritän olla huomenna vahva ja yrittää tilata vain mitä oikeasti tarvitsen. Ei siis mitään mikä näyttää kivalta, vaan oikeasti jotain hyödyllistä ja tarpeellista. En ole yhtään varma siitä, että pystynkö olemaan sortumatta tuhlaamiseen.

Pitää myös yrittää muistaa, että oikeasti monikaan tuote ei ole tarjouksessa. Ostohyvitys.fi datan mukaan viime vuonna oikeasti vain 9 prosenttia tarjouksista oli tarjouksia.

Kilpaileva päivä

Perjantaina 23.11.2018 vietetään myös Älä osta mitään -päivää. Päivän tarkoituksena on haastaa jokainen miettimään omia ostotapojaan, ostopäätöstentekoaan ja heräteostoksiaan sekä siirtymään kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä.

On selvää, että nykyinen kuluttamisen taso on kestämätön. Ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden väheneminen uhkaavat muuttaa koko maapallon elinolosuhteita ja tulevaisuutta. Luonto-Liitto korostaa, että vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Nina Kaipio toteaa.

Myös lapsiin ja nuoriin kohdistetaan voimakasta mainontaa yhä varhaisemmassa vaiheessa. Luonto-Liitto haluaa avata keskustelun siitä, pitäisikö lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa mainontaa rajoittaa.

Haluamme herättää keskustelua mainonnan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Kun aggressiiviseen mainontaan yhdistää ryhmän paineen ja sen, että kaikilla pitäisi olla samat muotijutut, yksittäinen lapsi ja hänen vanhempansa ovat aika voimattomia, vaikka halua kuluttaa kohtuullisesti ja kestävästi löytyisi, Malva Green sanoo.

Aiotko sinä olla heikko ja ostaa Black Friday villityksen painostamana? Vai vietätkö Älä osta mitään -päivää?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.