Ihmisten käytöstavat kadonneet – ”mitä tehdä, jos kirjoitus menee uhkaavaksi”

Sosiaalisessa mediassa ja muutenkin internetissä käytöstavat sekä toisten ihmisten huomioiminen tuntuvat olevan katoava ilmiö. Tuntuu vahvasti, että valitettavasti ihmisten itsesensuuri katoaa näpppäimistöön tarttuessa.

Tuon täällä blogissa mielelläni esille yhteiskunnan epäkohtia, joihin olen perehtynyt tarkemmin. Aiheen pitää kiinnostaa syystä tai toisesta. Eli todennäköisesti asia koskee minua jollakin tapaa. Ihan turhaa olisi kirjoittaa tuntemattomista asioista ja pahimmillaan johtaa lukijat harhaan.

Viime aikoina olen saanut lukea syytöksiä siitä, että en tuo tarpeeksi vammaisten ihmisten asioita esille. Oudointa asiassa oli se, että en ollut edes tietoinen kyseisestä vääryydestä. Siis hänen mukaansa vääryys. Eikä tässä kyseisessä tapauksessa ilmeisesti edes ollut mitään väitettyjä epäkohtia.

Toisena esimerkkinä voisin kertoa seuraavan. Eräässä ryhmässä törmäsin äskettäin kommenttíin, että kuolema on parempi vaihtoehto kuin sähköpyörätuoliin joutuminen. Toki ihmisellä saa olla ja pitääkin olla mielipiteensä, en sitä kiistä.

Minä sitten päätin kirjoittaa takaisin, että ei elämä välttämättä ole kurjaa pyörätuolista käsin. Tämä jaloillaan liikkuva henkilö alkoi väittää minulle vastaan ja kertomaan miten kuolema on parempi. Hän on sen työnsä puolesta nähnyt.

Elämän hankaluutta en voi kiistää, mutta se ei välttämättä johdu millään tavalla pyörätuolissa istumisesta. Kaikilla meillä on omat vaikeutensa ja murheensa. Minä haluaisin paljon kaikenlaista, mutta kävelystä ei niin väliksi.

Nykyään on niin helppo purkaa omaa pahaa oloa aivan syyttömiin ihmisiin. Ei tarvitse sanoa asioita suoraan päin naamaa, kun voi vain kirjoittaa nettiin. Harva uskaltaa sanoa asioita suoraan kohteelle.

En helposti pahoita mieltäni nettikeskusteluista, enkä myöskään tällä kertaa. Ärsyttävää on kuitenkin joutua tuommoisten kirjoitusten kohteeksi.

Mitä tehdä, jos kirjoitus menee uhkaavaksi?

Lopuksi haluaisin muistuttaa, että miten pitää toimia siinä tilanteessa, jos netissä liikkuessa törmää uhkailuun. Kyseessä ovat Itä-Suomen poliisin tuoreet ohjeet.

Ilmoita havainnostasi viranomaisille. Jos uhka on välitön, soita 112. Muussa tapauksessa voit välittää tietosi poliisille esimerkiksi Nettivinkin kautta.

Viranomaiset selvittävät tietojesi perusteella, onko uhka todellinen ja ottavat sinuun yhteyttä, mikäli tarvitsevat lisätietoja. Voit ottaa talteen esimerkiksi ruutukaappauksen julkaisusta.

Yksityishenkilön on vaikea arvioida, onko uhka todellinen – eikä tarvitsekaan. Poliisi kuulee, tutkii ja selvittää päivittäin erilaisia uhkailuja, joista suurimmasta osasta ei koskaan tule tietoa julkisuuteen.

Sosiaalisessa mediassa ja netissä liikkuu silloin tällöin huolta herättäviä julkaisuja, jotka saattavat sisältää esimerkiksi uhkailuja väkivallasta. Uhkien arvioiminen on poliisin tehtävä.

Ihmisten käytöstavat kadonneet – ”mitä tehdä, jos kirjoitus menee uhkaavaksi”
Siirry sivun alkuun