Sähköyhtiöt rikostutkinnan kohteena – Katkeaako sähkösi kohta?

Sähköyhtiöt rikostutkinnan kohteena – Katkeaako sähkösi kohta?

Sähköyhtiöt Fi-Nergy Voima Oy, Fi-Nergy Voima OÜ sekä 365 Hankinta Oy eivät voi jatkaa sähköntoimituksia asiakkailleen tasevastaavan puuttumisen vuoksi. Yhtiöiden asiakkaiden sähkönjakelua ei katkaista välittömästi. Energiavirasto kehottaa asiakkaita tekemään pikaisesti sopimuksen uuden sähkönmyyjän kanssa. 

Fi-Nergy Voiman ja 365 Hankinnan sähköntoimitukset asiakkaille keskeytyvät, koska yhtiöillä ei ole tasevastaavaa kantaverkkoyhtiö Fingridin purettua 11.6.2021 tasevastaavana olleen yrityksen tasepalvelusopimuksen. Sähkömarkkinalainsäädäntö edellyttää sähkönmyyjällä olevan tasevastaava.

Sähköyhtiöt Fi-Nergy Voiman ja 365 Hankinnan asiakkaiden sähkönjakelua ei katkaista välittömästi. Verkkoyhtiöt lähettävät asiakkailleen ilmoituksen sähkönjakelun katkeamisesta ja huolehtivat sähköntoimituksen jatkumisesta kuluttaja-asiakkaille vähintään kolmen viikon ajan ilmoituksen lähettämisestä. Sähkönjakelun jatkuminen edellyttää, että asiakkaat itse tekevät sopimuksen uuden sähkönmyyjän kanssa. Jos asiakas ei tee sopimusta uuden sähkönmyyjän kanssa verkkoyhtiön ilmoittaman ajan kuluessa, verkkoyhtiöllä on oikeus katkaista asiakkaan sähkönjakelu.

Energiavirasto kehottaa yhtiöiden asiakkaita etsimään välittömästi uuden sähkönmyyjän ja solmimaan tämän kanssa uuden sähkönmyyntisopimuksen. Asiakkaita ei siirretä automaattisesti minkään sähkönmyyjän asiakkaiksi. Uudelle sähkönmyyjälle tulisi varata vähintään 14 päivää sähköntoimituksen järjestämiseen, jotkut myyjät saattavat vaatia pidemmänkin ajan. Uusi sopimus pitäisi siis solmia viipymättä, jotta sähkönjakelu kotitalouteen ei katkeaisi. 

Asiakkailla ei ole oikeutta saada tilapäistä kolmen viikon sähköntoimitusta verkkoyhtiöltä samalla hinnalla ja ehdoilla, joista he ovat sopineet sähkönmyyjän kanssa. Elleivät verkkoyhtiö ja asiakas pääse ehdoista yksimielisyyteen, asian ratkaisee Energiavirasto.

Tiesitkö, Sähkömittari.fi -palvelun kautta voit helposti löytää parhaan sähkösopimuksen vertaamalla useiden sähköyhtiöiden sähkösopimuksia. Kilpailuttamalla sähkön voit säästä satoja euroja vuodessa.

Sähköyhtiöt rikostutkinnan kohteena

Poliisi tutkii epäselvyyksiä sähkömyyntiyhtiön toiminnassa neljänä törkeänä veropetoksena. Epäillyt veropetokset ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2018–2021. Niiden epäillään liittyvän saman toimijan kolmeen eri yhtiöön ja rikoksesta epäillyn omaan henkilökohtaiseen verotukseen. Yhtiöt ovat harjoittaneet sähkön myyntiä suomalaisille kuluttaja- ja yritysasiakkaille.

Kaikkea yhtiöiden myyntiä ja arvonlisäveroja ei ole ilmoitettu vuosien varrella verottajalle. Toisinaan veroilmoituksissa on välitetty tiedoksi vääriä summia. Lisäksi yhtiöiden toiminnassa mukana olevan henkilön epäillään ilmoittaneen henkilökohtaisia tulojaan alakanttiin ja välttäneen näin tuloveroja.

– Tapauksen rikoshyöty on poikkeuksellisen suuri. Poliisin arvion mukaan yritysten toiminnassa epäillään vältetyn arvonlisäveroja yhteensä noin 6,5 miljoonan euron edestä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.