Poliisin nimissä liikkuu huijausviestejä – älä avaa viestiä

Poliisin nimissä liikkuu huijausviestejä, jossa pyydetään maksamaan ylinopeussakko. Viestiä ei missään nimessä saa avata.

Poliisi on saanut useita ilmoituksia ylinopeussakkojen maksamista koskevista huijaustekstiviesteistä. Viesteissä olevaa linkkiä ei tule painaa eikä henkilö- tai pankkitietoja syöttää linkin sivustolle.

Poliisin nimissä lähetetyissä huijausviesteissä sanotaan, että vastaanottajalla on maksettava ylinopeussakko. Sakko pyydetään maksamaan viestissä olevan linkin kautta. Linkki on muotoiltu muistuttamaan poliisin sähköisen asiointipalvelun osoitetta. Viesti ei ole poliisin lähettämä, vaan huijausviesti.

Kuvakaappaus tekstiviestistä, jossa lukee: ”Ilmoitus! Sinulla on maksettava ylinopeussakko. Siirry (linkki) sivustolle nähdäksesi ja maksaaksesi nyt. Myöhästymisestä seuraa myöhästymismaksu.”
Esimerkkikuva huijausviestistä.

Poliisi ei koskaan lähetä sakkoja tai liikennevirhemaksuja tekstiviestillä tai sähköpostilla. Poliisin automaattisessa liikennevalvonnassa määrätyt liikennevirhemaksut lähetetään Suomi.fi-käyttäjille suoraan verkkopalveluun, ja muussa tapauksessa postitse vastaanottajan kotiosoitteeseen. Automaattisen liikennevalvonnan päiväsakkotapaukset hoidetaan poliisilaitoksella, koska ne pitää antaa tiedoksi henkilökohtaisesti.

Huijaukseksi epäilty viesti kannattaa poistaa. Viestiin ei pidä vastata eikä linkkejä tai liitteitä avata. Jos on jo antanut henkilö- tai pankkitietojaan viestiin vastaamalla tai painanut linkkiä ja syöttänyt tietojaan sivustolle, tulee ensin olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille joko sähköisesti osoitteessa asiointi.poliisi.fi tai millä tahansa poliisiasemalla. Hätäkeskukseen tai poliisille asiasta ei tarvitse soittaa.

Poliisin nimissä liikkuu huijausviestejä – älä avaa viestiä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.