Hengitysharjoitukset, tärkeä päivittäinen rutiini

Hengitysharjoitukset ovat tärkeitä meille lihassairauksien kanssa eläville. Hengitysharjoitusten avulla pyritään hidastamaan hengityksen heikkenemistä ja välttämään joillekin jopa kohtalokkaaksi koituvia keuhkokuumeita.

Meillä päivittäisiin rutiineihin kuuluvat useat omatoimiset hengitysharjoitukset. En todellakaan tiedä, että missä kunnossa olisin, jos en näitä tekisi. Veikkaisin itse, että en kovinkaan hyvässä kunnossa.

Tuiskun myötä elämääni saapui Cough Assist-yskityskone, jota käytetään apuna, kun yskimisessä käytettävä lihaksisto on heikentynyt. Kone toimii niin, että sisäänhengityksen positiivinen paine vaihtuu nopeasti uloshengitysvaiheen negatiiviseen paineeseen. Tämän myötä saadaan aikaan yskähdys. Laitetta voi käyttää maskin kautta tai suoraan trakeostomia kautta.

Jostakin syystä tämä todella kätevä yskityskone on Suomessa hyvin huonosti tunnettu jopa ammattihenkilöstön keskuudessa. Usein tulee tilanteita, että joutuu selittämään asiasta jopa lääkäreille. Kannattaa vaatia konetta, jos tuntee siihen tarvetta.

Tässä eräs video:

Käytämme myös hengityspaljetta, eli niin sanottua ambua useamman kerran päivässä. TV-sarjojen elvytystilanteistakin tutulla ambulla lisätään keuhkotilavuutta ja parannetaan keuhkotuuletusta. Tällä siis on sama tarkoitus, eli ennaltaehkäistä infektioita. Ja lopuksi todettakoon, että ambua ei käytetä niin kuin Sykkeessä.

IMG_9420

Kolmas harjoitus on vastapainepuhallus (PEP), jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Yleensä ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Paine saa tämän myötä keuhkoihin kertyneen liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Perinteiseen pulloon puhaltamiseen on olemassa myös vaihtoehto ja se kantaa nimeä Acapella® PEP-hengitysterapia. Siirryimme molemmat käyttämään Acapellaa vuoden 2019 alkupuolella. Tämä laite kulkee helposti mukana myös matkoilla. Lue aiheesta blogiin kirjoitettu esittely täältä.

Acapella hengityslaite ja esite.
Hengitysharjoitukset ovat muuttuneet.

Tämmöisiä tärkeitä rutiineja hengitysharjoituksia kuuluu päiviimme. Mielelläni vastaan kysymyksiin, jos haluat tietää enemmän.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa