Hengitysharjoitukset, tärkeä päivittäinen rutiini

Hengitysharjoitukset ovat tärkeitä lihassairauksien kanssa eläville. Niillä pyritään hidastamaan hengityksen heikkenemistä ja välttämään keuhkokuumeita yms.

Meillä päivittäisiin rutiineihin kuuluvat omatoimiset hengitysharjoitukset. En todellakaan tiedä, että missä kunnossa olisin, jos en näitä tekisi.

Maijun myötä elämääni saapui Cough Assist-yskityskone, jota käytetään, kun yskimisessä käytettävä lihaksisto on heikentynyt. Kone toimii niin, että sisäänhengityksen positiivinen paine vaihtuu nopeasti uloshengitysvaiheen negatiiviseen paineeseen. Tämän myötä saadaan aikaan yskähdys.

Jostakin syystä yskityskone on hyvin huonosti tunnettu jopa ammattihenkilöstön keskuudessa. Usein tulee tilanteita, että joutuu selittämään asiasta. Kannattaa vaatia konetta, jos tuntee siihen tarvetta.

Tässä eräs video:

Käytämme myös hengityspaljetta, eli ambua useamman kerran päivässä. TV-sarjojen elvytystilanteistakin tutulla ambulla lisätään keuhkotilavuutta ja parannetaan keuhkotuuletusta. Ja ambua ei käytetä niin kuin Sykkeessä.

Kolmas harjoitus on vastapainepuhallus (PEP), jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Yleensä ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Paine saa tämän myötä keuhkoihin kertyneen liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Perinteiseen pulloon puhaltamiseen on olemassa myös vaihtoehto ja se kantaa nimeä Acapella® PEP-hengitysterapia. Siirryimme molemmat käyttämään Acapellaa vuoden 2019 alkupuolella. Tämä laite kulkee helposti mukana myös matkoilla. Lue aiheesta blogiin kirjoitettu esittely täältä.

Tämmöisiä tärkeitä rutiineja hengitysharjoituksia kuuluu päiviimme. Mielelläni vastaan kysymyksiin, jos haluat tietää enemmän.

Pietari

Vastaa