Usean kuoleman aiheuttanutta muuntohuumetta liikkuu Itä-Suomessa

Usean kuoleman aiheuttanutta muuntohuumetta liikkuu Itä-Suomessa. Metonitatseeni tabletit ovat Subutex:n näköisiä.

Itä-Suomen poliisilaitos varoitti marraskuun puolivälissä Kuopion alueella huumekuolemiin johtaneesta erittäin vaarallisesta muuntohuumeesta, metonitatseenista. Tätä huumausainetta on löytynyt nyt myös Kaakkois-Suomen alueelta.

Kaakkois-Suomen poliisi takavarikoi Lappeenrannassa poliisin normaaliin päivittäistoiminnan yhteydessä 26 grammaa huumausainetta, joka Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion tutkimuksissa on paljastunut metonitatseeni-nimiseksi synteettiseksi opioidiksi. Metonitatseenin epäillään aiheuttaneen Kuopiossa syksyn aikana lukuisia huumekuolemia, joista Itä-Suomen poliisi on myös tiedottanut aiemmin.

–    Esitutkinnassa ei ole toistaiseksi ilmennyt, että ainetta olisi levinnyt laajemmin Kaakkois-Suomen alueelle. Alueellamme ei myöskään tiedetä toistaiseksi kenenkään menehtyneen tai tarvinneen sairaalahoitoa metonitatseenin käytön seurauksena, kertoo rikoskomisario Pasi Sirviö.

Yksikin metonitatseeni-tabletti voi Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion mukaan olla kuolettava. 

Poliisi varoittaa erityisesti Subutexin käyttäjiä tästä vaarallisesta huumausaineesta. Tabletit ovat valkoisia, Subutex-lääketablettien näköisiä, ja niitä saatetaankin siksi myös kaupata katukaupassa Subutex-tabletteina. Takavarikoiduissa tableteissa on ollut teksti ”B8” ja toisella puolella miekkakuvio. Kaakossa takavarikoitu metonitatseeni on ollut sekä tablettimaisessa että jauhemaisessa muodossa.

Metonitatseeni on aine, jonka käyttöannos on todella pieni, joten yliannostuksen riski on erittäin suuri ja siitä seuraa hengityslama. Metonitatseeni on synteettinen opioidi. Yhdiste on luokiteltu Suomessa huumausaineeksi 14.2.2022. Nitatseeniryhmän opioidien, joita on useita, arvioidaan olevan satoja tai tuhansia kertoja voimakkaampia kuin morfiini ja kymmenen kertaa voimakkaampia kuin fentanyyli.

Usean kuoleman aiheuttanutta muuntohuumetta liikkuu Itä-Suomessa.
Photo by Pixabay on Pexels.com nämä pillerit eivät liity usean kuoleman huumeisiin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.