WhatsApp rekrytointihuijaus lupaa helppoa työtä ja rahaa

WhatsApp rekrytointihuijaus lupaa helppoa työtä ja paljon rahaa. Asiasta tiedottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan viesteissä rekrytoitavalle henkilölle luvataan etätyötä, joustavia työaikoja, hyvää palkkaa ja työtä, joka ei vaadi koulutusta tai aiempaa työkokemusta.

Rekrytoija esiintyy olemassa olevan organisaation nimissä ja ainakin yhdessä tapauksessa huijaukseen on hyödynnetty myös aitoa rekrytoijan LinkedIn-profiilia. Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuissa tapauksissa rekrytoijat ovat esiintyneet suomalaisten naisten nimissä.

Miten huijaus etenee?

Rekrytoitava henkilö sitoutetaan organisaation toimintaan ja uuteen tehtäväänsä. Tarjolla oleva työ on yksinkertaista, manuaalista ja siitä maksetaan avokätisesti. Työ voi olla esimerkiksi yhden napin painamista tai sosiaalisen median alustoilta tuttua ”tykkäyksien keräämistä”. Jossain vaiheessa huijausta häntä pyydetään laittamaan mukaan omia rahojaan, jotta työntekoa voi jatkaa.

”Työntekijää” pyydetään käyttämään jotain kryptovaluutan liikutteluun tarkoitettua alustaa ja tekemään sen kautta rahansiirtoja. Ensin siirrot ovat pieniä ja niitä kasvatetaan isommiksi summiksi hitaasti. Jossain vaiheessa työntekijä on sitonut työhön niin paljon aikaa ja rahaa, että ”työntekijä” jää koukkuun yrittäessään saada takaisin ”omansa” järjestelmästä, joka häntä huijaa. Kansainvälisesti on uutisoitu merkittävistä rahallisista vahingoista näiden tapahtumien seurauksena.

Huijauksien kulku ja annettujen lupausten sisältö voivat vaihdella laajasti.

Miten tunnistaa tämänkaltainen WhatsApp-huijaus?

  • Työtarjoukseen tulee suhtautua epäilevästi, jos se tulee yllättäen tuntemattomasta numerosta.
  • Viesteissä ei kerrota, mitä työssä tulisi tehdä, millä tittelillä ja paljonko siitä maksetaan palkkaa.
  • Työn tekemiseen ei tarvita mitään työkokemusta.
  • Rekrytoijalla on kiire ja työtarjous on aikakriittinen.
  • Pyydetään henkilökohtaisia tietoja, dokumentteja, pankkitietoja tai rahasiirtoja työn aloittamiseksi.
  • Työhön ei vaadita minkäänlaista haastattelua, soveltuvuusarviointia tai taustatarkistusta.

Mitä voin tehdä, jos olen jo tullut huijatuksi?

Mikäli olet antanut tietojasi tai rahaa rikollisille ole pikaisesti yhteydessä pankkiisi, tee rikosilmoitus ja raportoi väärinkäytöstä myös WhatsAppille. Ohjeita raportointiin löydät WhatsAppin verkkosivuilta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.