Perättömästä koulu-uhkauksesta epäillylle tuhansien korvausvaatimukset

Perättömästä koulu-uhkauksesta epäillylle nuorelle esitetään tuhansien eurojen korvausvaatimuksia, tiedottaa poliisi.


Nuoren epäillään jättäneen anonyymin uhkauksen internetin keskustelupalstalle. Kun se tuli poliisin tietoon, siitä muodostui poliisille hälytystehtävä. Uhka osoittautui perättömäksi. Uhkatilanteeseen vastaaminen aiheutti noin 3000 euron korvausvaatimukset.

Poliisi sai hälytystehtävän Jyväskylässä Viitaniemellä sijaitsevan oppilaitoksen ruokalaan lauantaina 23.9. aamupäivällä. Oppilaitokseen oli kohdistettu edellisenä yönä pommiuhkaus internetin keskustelupalstalla. Paikalle meni useita poliisipartioita heti kun tieto uhkauksesta tuli viranomaisille. Poliisille selvisi, että paikalla oli juhlatilaisuus, johon osallistui noin 300 ihmistä. Poliisi ja koulun henkilökunta tyhjensivät koulun tilat niiden tarkistamista varten. Apuna tarkastuksessa oli myös mm. partioräjähdekoira. Koulun tiloista ei löytynyt mitään räjähteitä.

Poliisi selvitti esitutkinnassa uhkauksen jättäneen henkilöllisyyden, hän oli alle 18-vuotias nuori. Kuulustelussa hän kertoi, että uhkauksen kirjoittaminen oli äkillinen päähänpisto. Nuorta epäillään perättömästä vaarailmoituksesta. Hän katui toimintaansa kuulustelussa ja kertoi, ettei ollut ymmärtänyt asian vakavuutta.

Rikosepäilyn lisäksi asiaan liittyy vahingonkorvausvaatimuksia. Perättömän uhkauksen vuoksi juhlatilaisuus keskeytyi ja mm. siellä myynnissä olleita leivonnaisia ei saatu myytyä. Oppilaat olivat valmistelleet juhlaa ja myyjäisiä turhaan. Koululle aiheutui kuluja mm. lisähenkilökunnan hälyttämisestä. Poliisille aiheutui kuluja aiheettomasta hälytyksestä. Tuona aikana partiot eivät olleet käytettävissä muihin tehtäviin. Yhteensä korvausvaatimuksia on yli 3000 euroa. Poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi ja asia siirtyy syyttäjälle.

-Poliisi suhtautuu tällaisiin uhkauksiin aina vakavasti. Tällaisilla asioilla ei voi leikkiä. Poliisi saa kyllä pääsääntöisesti selville anonyyminäkin jätettyjen uhkausten lähettäjät, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Ritari ja jatkaa:

-Nuori voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, vaikka hän olisi alle 15-vuotias. Rikosoikeudellinen vastuu ja vahingonkorvausvastuu eivät siis ole sama asia, Ritari muistuttaa. Tällä poliisitehtävällä ei kukaan loukkaantunut eikä ollut vaarassa. Mutta joskus voi olla niin, että jonkun henki vaarantuu tällaisen takia, Ritari lopettaa.

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan asiasta huollettaviensa kanssa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.