Lumivyöryn alle jäänyt lapsi on löytynyt kuolleena

Lumivyöryn alle jäänyt lapsi on löytynyt kuolleena Pallastunturin alueelta, tiedottaa Lapin poliisilaitos.

Äiti ja lapsi jäivät lumivyöryn alle 2.1.2024 Pallaksella oltuaan hiihtovaelluksella Pallastunturin alueella. Äiti löytyi vyöryn alta kuolleena tiistaina 2.1. noin kello 22 ja lapsi tänään torstaina noin kello 11.30.

Lumivyöry tapahtui Muoniossa sijaitsevan Pallastunturin Pyhäkurussa. Lumivyöryn alle jääneet äiti ja lapsi olivat vyöryn alle jäädessään palaamassa useamman yön hiihtovaellukselta kohti Pallastunturin hotellia. Äiti ja lapsi olivat omatoimisella vaelluksella kahdestaan ja kotoisin Lapin ulkopuoliselta paikkakunnalta.

Alueella oli tapahtuma-aikaan yli -20 asteen pakkanen ja kova tuuli, joka heikensi näkyvyyttä merkittävästi. Äiti soitti sääolosuhteista johtuneiden ongelmien vuoksi hätäkeskukseen tiistaina 2.1. noin kello 14.

Pelastuslaitos vastaanotti tehtävän henkilöiden pelastamisesta maastosta ja ajoi moottorikelkoilla äidin puhelussa kertoman reitin. Pelastuslaitos ei löytänyt hiihtäjiä. Poliisi liittyi tehtävälle tiistaina kello 16. Poliisi käynnisti etsinnät alueella yhdessä Lapin pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa.

Etsinnöissä tuli ilmi, että Pyhäkurussa oli tapahtunut noin 400 metriä leveä lumivyöry. Äiti löydettiin kuolleena lumivyöryn alta tiistai-iltana noin kello 22. 

Etsinnät jatkuivat keskiviikkona haastavissa olosuhteissa

Etsintöjä jatkettiin keskiviikkona 3.1. ja torstaina 4.1. Lapin poliisin, Lapin pelastuslaitoksen, Lapin rajavartioston, Vapepan, pelastuskoirien ja pelastushelikopterin voimin. Etsinnät keskitettiin Pyhäkurun lumivyöryalueelle. 

Olosuhteet etsinnän tekemiseen olivat erittäin haastavat lumivyöryriskin, kovan tuulen ja pakkasen, lumivyöryn valuma-alueen laajuuden sekä pakkautuneen lumen vuoksi. Pelastuskoiria voitiin käyttää etsinnöissä pakkasen vuoksi ajoittain vain hyvin lyhyitä aikoja kerrallaan.

Etsinnät keskeytettiin tiistai- ja keskiviikkoöiden ajaksi.

– Etsijät työskentelivät tunturissa vaikeissa olosuhteissa. Etsintöjen jatkaminen öisin olisi ollut vaarallista lumivyöryriskin, kovan pakkasen ja tuulen sekä pöllyävästä lumesta johtuvan heikon näkyvyyden vuoksi. Etsinnöissä toimittiin työturvallisuus edellä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista.

Lapsi löytyi kuolleena torstaina

Lapsi löytyi kuolleena torstaina noin kello 11.30 äidin löytöpaikan läheisyydestä Pyhäkurusta.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä, jonka yksityiskohdat ovat salassa pidettäviä. Poliisi ei siten tarkenna kuolemiin liittyviä muita yksityiskohtia. Poliisi suojelee tilanteessa uhrien yksityisyyttä, eikä siten kommentoi tarkemmin myöskään muita uhreihin liittyviä tietoja.

– Poliisin puolesta kiitämme etsintään osallistuneita henkilöitä ja yhteistyötahoja. Ilman viranomaisten, vapaaehtoisten ja lumivyöryihin perehtyneiden asiantuntijoiden tiivistä yhteistyötä etsinnät näin haastavissa olosuhteissa olisivat olleet mahdottomat, Huhtamäki sanoo.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.