Äiti kuoli lumivyöryn alle, mukana ollutta lasta etsitään

Äiti kuoli lumivyöryn alle, mukana ollutta lasta etsitään Pallastunturin alueella.

Äiti ja lapsi jäivät lumivyöryn alle 2.1.2024 oltuaan hiihtovaelluksella Pallastunturin alueella. Äiti löytyi vyöryn alta kuolleena eilen tiistaina ja lasta on etsitty tänään keskiviikkona. Lasta ei ole vielä löydetty, ja etsintöjä jatketaan.

Poliisi, Rajavartiolaitos, Lapin pelastuslaitos, Vapepa ja pelastushelikopteri ovat etsineet hiihtovaelluksella kadonnutta lasta tänään aamusta lähtien Pallastunturin alueella. Olosuhteet etsimiseen ovat olleet erittäin haastavat, eikä lasta ei ole löydetty. 

– Teemme kaikkemme, mutta sääolosuhteet etsintöjen tekemiseen alueella ovat erittäin vaikeat ja paikoin vaarallisetkin kovan tuulen, yli -20 asteen pakkasen ja mahdollisen lumivyöryriskin vuoksi. Olosuhteet ovat etsijöiden lisäksi haastavat myös pelastuskoirille, joita ei valitettavasti ole voitu sään takia käyttää etsinnöissä kuin hetken aikaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki.

Tiistaina kadonneet äiti ja lapsi olivat omatoimisella vaelluksella kahdestaan ja kotoisin Suomesta Lapin ulkopuoliselta paikkakunnalta.

Hiihtovaelluksella ollut äiti soitti tiistaina 2.1. noin kello 14 hätäpuhelun, jossa hän pyysi itselleen ja lapselleen apua maastosta pois pääsemiseksi sääolosuhteiden vuoksi. Tehtävä annettiin Lapin pelastuslaitokselle maastopelastustehtävänä.

Tehtävä tuli poliisille tiistaina noin kello 16 ja muuttui etsintätehtäväksi, kun pelastuslaitos ei ollut löytänyt hätäpuhelun soittaneita hiihtäjiä maastosta heidän ilmoittamaltaan reitiltä. 

Poliisi käynnisti välittömästi etsinnät yhteistyössä pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa. Etsintöjen tuloksena äiti löytyi kuolleena lumivyöryn alta noin kello 22 tiistai-iltana. Etsinnät keskeytettiin tämän jälkeen vaarallisten olosuhteiden vuoksi, ja niitä jatkettiin tänään keskiviikkona.

Etsintöjä jatketaan poliisin johdolla jälleen torstaina 4. tammikuuta. Poliisi tiedottaa tilanteesta lisää, kun etsinnät etenevät.

– Haluan tässä vaiheessa kiittää kaikkia tähän haastavaan etsintään osallistuneita henkilöitä ja organisaatioita, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki.

Etsinnät on keskeytetty tältä päivää, sillä etsijät ovat työskennelleet haastavissa olosuhteissa alueella useiden tuntien ajan. Sääolosuhteet ovat vaaralliset, ja poliisi toimii tilanteessa työturvallisuus edellä. Poliisi takaa etsijöille mahdollisuuden lepoon ja itsensä huoltamiseen.

– Etsinnät jatkuvat huomenna, ja niitä jatketaan siihen saakka kunnes lapsi löytyy, Huhtamäki sanoo.

Poliisi ei tässä vaiheessa ota kantaa tarkempaan etsintäpaikkaan tai muihin yksityiskohtiin, mutta kertoo tapauksesta lisää heti, kun se on etsintöjä vaarantamatta mahdollista. Etsinnän etenemisestä tiedotetaan uudelleen tänään illalla.

Poliisi muistuttaa, että olosuhteet ovat alueella vaaralliset eikä kenenkään tule lähteä etsintöihin omin päin.

Äiti kuoli lumivyöryn alle, mukana ollutta lasta etsitään.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.