Lapsena esiintyneet rikolliset veivät uhreiltaan yli 67 000 euroa

Lapsena esiintyneet rikolliset veivät tekstiviesteillä tehdyillä huijauksilla uhreiltaan yli 67 000 euroa syksyllä 2023.

Helsingin poliisi sai valmiiksi esitutkinnan, jossa useita henkilöitä epäillään törkeistä petoksista. Rikossarjaan kuuluu 17 tapausta, joissa 25-vuotias pääepäilty ja hänen epäillyt rikoskumppaninsa huijasivat asianomistajilta rahaa. Epäillyt rikokset tapahtuivat syksyllä 2023.

Epäillyt tekivät petossarjassa tekstiviestihuijauksia, joissa väitettiin asianomistajan lapsen tarvitsevan nopeasti rahaa esimerkiksi puhelimen hajoamisen takia. Huijausviestejä lähetettiin yli 13 000, ja uhrit asuivat eri puolella Suomea.

Pääepäilty ja hänen epäillyt rikoskumppaninsa saivat huijattua noin 67 000 euroa eri henkilöiltä. Yleensä siirretyt rahasummat olivat kerrallaan muutamia tuhansia euroja.

Tekojen jälkeen epäillyt nostivat rahat käteisenä useista pankkiautomaateista Helsingissä. Rahat jaettiin epäiltyjen kesken sen mukaan, miten suuressa roolissa kukakin oli ollut teossa.

– Epäillyt saivat rikoksilla huomattavaa hyötyä. Petossarja oli kokonaisuutena arvioiden törkeä, koska rikokset tehtiin suunnitelmallisesti, asiaomistajia oli useita ja rikoksilla saatu taloudellinen hyöty oli huomattava, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu.

Esimerkiksi eräässä tapauksessa asianomistajat saivat tekstiviestin, jonka mukaan heidän lapsena puhelin oli hajonnut ja puhelinnumero vaihtunut. Viesteissä pyydettiin siirtämään rahaa kahdelle tilille, ja asianomistajilta huijattiin yhteensä yli 10 000 euroa.

Pääepäilty on edelleen vangittuna. Petossarja siirtyi syyteharkintaan 12. helmikuuta.

Pino rahaa.
Lapsena esiintyneet rikolliset veivät uhreiltaan yli 67 000 euroa. Kuva ei liity tapaukseen.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.