Bloggaaja teki hoitotahdon – Sinunkin kannattaisi

Legenda Michael Schumacher vaipui koomaan lasketteluonnettomuuden jälkeen kolme kuukautta sitten. Schumin herääminen koomasta koskaan on jo ”erittäin epätodennäköistä”.

Tästä huolimatta Schumacherin vaimo Corinna aikoo elää toivossa ja usean median mukaan rakennuttaa pariskunnan kotiin jopa 12 miljoonan euron hintaisen sairaanhoitotilan. Näin Schumacher voisi lähteä sairaalasta kotiin.

Tämä asia kertonee siitä, että Corinna ei ole hyväksynyt edelleenkään tapahtunutta ja hän ei pysty laskemaan irti miehestään. Tuskinpa Schumi tai kukaan mukaan haluaisi elää loppu elämäänsä nauriina kotonaan tai sairaalassa. Tarkoitan siis tilannetta, että on tajuton eikä tiedä maailman menosta mitään.

hoito

Tätä juttua pohdin peräti pari päivää, harvinaisen pitkään. Toinen idea, joka syntyi oli viikonloppuna itse tekemäni hoitotahto. Mielipiteeni hoitoa kohtaan ei ole muuttunut mihinkään, mutta halusin sen lopulta laittaa paperille.

Hoitahto olisikin syytä kaikkien, kunnosta riippumatta tehdä. Ikinä ei tiedä, että mitä se elämä milloinkin tuo eteen. Voi yllättäen sattua vaikkapa onnettomuus tai sairauskohtaus, joka muuttaa elämän täysin.

Hoitotahtoon voi kirjata hoitohenkilökuntaa velvoittavia asioita, jotka ovat potilaslaissa kirjatun potilaan itsemääräämisoikeuden perusteella aina huomioitava, kun tehdään päätöksiä hoidon toteuttamisesta tai siitä kieltäytymisestä.

Hoitotahdon kirjaamiselle ei ole muodollisia kriteereitä, mutta myöhemmän tulkinnan vuoksi sen on hyvä olla mahdollisimman asiallinen ja selkeä.

Lihastautiliiton lomake löytyy täältä. Se tosin ei kaikille sovi, mutta googlella löytyy erilaisia.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa