Miten säästää rahaa ruokakuluissa? – näillä vinkeillä onnistut

Päivitetty 31.10.2018: Ruoka on Suomessa paljon kalliimpaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Tämä on toki osittain totta, sillä kasvukausi on paljon lyhyempi ja kuljetuskustannukset suuria, kun ruokaa pitää tuoda kaukaa. Valitettavasti hyvin monella suuri ruokalasku on kuitenkin kiinni vain omasta tottumuksesta.

Tässä tuleekin nyt Pietar.in vinkkejä, joiden avulla voit säästää rahaa ruokakuluissa helposti. Samalla voi kuitenkin syödä paremmin. Miten säästää ruokakuluissa helposti rahaa?

Osta alennuslaputettuja tuotteita

Useasta S-ruokakaupasta saa viimeisen tunnin aikana punalaputetuista elintarvikkeista kassalla 30 prosentin alennuksen tuplana eli -60 prosenttia. Kannattaa kuitenkin mennä hyvissä ajoin kauppaan tai vamaset ovat ehtineet viedä kaikki parhaat tuotteet.

Mieti missä kaupassa asioit

Muutenkin kannattaa miettiä tarkasti, että missä kaupassa asioi. Esimerkiksi K-kaupoissa ei välttämättä kannata asioida kuin hyvien tarjousten aikaan. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, sillä esimerkiksi laktoositonta kermaviiliä myydään K-marketeissa hyvin edullisesti.

Vähennä ruokahävikkiä

Matsmart sekä Fiksuruoka myyvät ylijäämäruokaa 20-90% alennuksella asiakkaille. Yleensä tuotteiden parasta ennen -päiväys lähenee tai on ohitettu. Osassa tuotteita päiväys ei ole umpeutumassa vielä pitkään aikaan, mutta ovat esimerkiksi poistumassa valikoimista.

Yksi helpoimmista konsteista säästää ruokakuluissa onkin vähentää hävikkiä. Älä siis heitä tähteitä roskakoriin vaan valmista niistä seuraavana päivänä uutta ruokaa. Esimerkiksi keitetyistä perunoista voi tehdä vaikka pyttipannua.

Muistathan, että parasta ennen merkinnällä tarkoitetaan aikaa, jonka elintarvike valmistajan mukaan säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin ja niitä saa myydä.

Tee ruokaa kerralla enemmän ja pakasta

Esimerkiksi meillä ostetaan usein pakkaseen kerralla enemmän elintarvikkeita, jos ne sattuvat olemaan hyvässä tarjouksessa. Täytyy kuitenkin muistaa välillä syödä pakastinta tyhjemmäksi. Välillä saattaa mennä useampikin viikko, että ostetaan kaupasta vain tuoretuotteita, sillä lihaa yms löytyy lähes aina.

Valmista ruokaa isompi määrä kerrallaan ja syö sitä useampi päivä. Valmistettua ruokaa kannattaa myös pakastaa, jolloin kiireisenä päivänä se on helposti saatavilla. Eikä tarvitse turvautua kalliisiin eineksiin.

Suunnittele etukäteen

Suunnittele ennen kauppaan menoa, että mitä aiot syödä seuraavan viikon aikana. Osta valmiiksi miettimässä ostokset kaupasta. Huomioi kuitenkin samalla aletuotteet ja mieti, että kannattaako niitä ostaa esimerkiksi pakkaseen.

Suosi kauppojen omia merkkejä

Kaupassa käydessä kannattaa välttää niin sanottuja merkkituotteita. Kauppaketjujen omat tuotemerkit sisältävät todennäköisesti aivan sama tuotetta kuin nämä laadukkaampana pidetyt perinteiset merkit. Paketissa on kuitenkin todennäköisesti aivan samaa tuotetta, sillä kauppojen omilla merkeillä myytävät tuotteet ovat kilpailutettu eli ne on valmistanut parhaan tarjouksen tehnyt yritys. Etenkin laktoosittomissa tuotteissa hintaero on todella suuri.

Vie ruoka mukanasi töihin

Työpäivänä nautittua lounasta ei kannata ostaa valmiina esimerkiksi ruokalasta tai kahvilasta. Niissä ruoka maksaa monta kertaa enemmän kuin itse tehty ruoka. Ruoka kannattaa valmistaa etukäteen edellisenä iltana tai ottaa mukaan edellisen päivän tähteet. Jo tällä konstilla säästät ison summan rahaa vuodessa.

Suosi satokauden tuotteita

Kaupassa asioidessa kannattaa suosia satokauden tuotteita. Sesongissa olevat kasvikset ovat paljon edullisempia kuin niiden, joiden satokausi on jo mennyt tai vasta edessä.

Pietar.in tarjoukset

Käy katsomassa Facebookista löytyvästä Pietar.in tarjoukset sivustosta parhaat tarjoukset. Pyrin päivittämään tuota sivustoa muutaman kerran viikossa. Sieltä löytyy etenkin juuri ruokaan liittyviä tarjouksia.

Tämmöisiä vinkkejä säästämisestä tällä kertaa. Näillä vinkeillä säästää rahaa vuodessa satoja euroja. Miten sinä säästät ruokamenoissa?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa