Hävikkiviikko on täällä – ”heitämme roskiin vuosittain 7800 rekka-autollista ruokaa”

Hävikkiviikko on taas täällä ja sen kunniaksi on aika vähentää hävikkiä. Tässä bloggauksessa on tarjolla vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen ja samalla säästyy rahaa.

Kuluttaja-lehden järjestämää hävikkiviikkoa vietetään 7.-13.9.2020. Viikolla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Totuushan on se, että heitämme syömäkelpoista ruokaa liikaa pois. Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Tutkimusten mukaan eniten ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä. Siksi tänä vuonna Hävikkiviikon erityisenä kohderyhmänä ovat kotitaloudet, joissa syntyy paljon ruokahävikkiä. Kampanjan teemana on ruokahävikki arjessa – keinot ruokahävikin vähentämiseen.

Matsmart sekä Fiksuruoka myyvät ylijäämäruokaa 20-90% alennuksella asiakkaille. Yleensä tuotteiden parasta ennen -päiväys lähenee tai on ohitettu. Osassa tuotteita päiväys ei ole umpeutumassa vielä pitkään aikaan, mutta ovat esimerkiksi poistumassa valikoimista. Matsmartin uusi asiakas saa 15% alennusta koodilla HÄVIKKIVIIKKO. Fiksuruoka puolestaan myy sentintuotteita.

Yksi helpoimmista konsteista säästää ruokakuluissa onkin vähentää hävikkiä. Älä siis heitä tähteitä roskakoriin vaan valmista niistä seuraavana päivänä uutta ruokaa. Esimerkiksi keitetyistä perunoista voi tehdä vaikka pyttipannua.

Muistathan, että parasta ennen merkinnällä tarkoitetaan aikaa, jonka elintarvike valmistajan mukaan säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin ja niitä saa myydä. Älä siis usko päivämäärään, sillä oma maku- ja hajuaisti ovat paljon paremmat konstit selvittää tuoreus.

Useasta S-ruokakaupasta saa viimeisen tunnin aikana punalaputetuista elintarvikkeista kassalla 30 prosentin alennuksen tuplana eli -60 prosenttia. Muutenkin nuo alelaput ovat todella käteviä, kun samalla säästät luontoa sekä ruoka ja hävikki myös vähenee.

Hävikkiviikon tomaatti-paprikakeitto

Mitä tarvitset:

 • 5 tomaattia
 • 1 paprika
 • 1 punasipuli
 • 400 g tomaattimurskaa
 • suolaa
 • chilijauhetta
 • oliiviöljyä

Mitä teen:

 1. Halkaise, huuhtele ja leikkaa paprika kuutioiksi
 2. Kuori sipuli, ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi, hienonna valkosipulinkynnet
 3. Kuullota paprikaa ja sipuleita öljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti
 4. Lisää tomaattimurska
 5. Anna keiton hautua 10 minuuttia
 6. Mausta suolalla ja chilillä

Tomaattimurskan tilalle voi laittaa lisää tuoreita tomaatteja, jos niitä on tullut itse kasvatettua tai jääkaapissa lojuu pian pilalle meneviä tomaatteja. Sosekeitot ja smoothiet ovat muutenkin käteviä hävikin vähentämisessä.

Mitkä ovat sinun keinot vähentää ruokahävikkiä arjessa? Mielelläni kuulisin lisää hyviä keinoja vähentää hävikkiä!

Ruokahävikki juliste.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.