Sydämen toiminta ennallaan – ”hyvin stressaava viikko takana”

Sydämen toiminta on ennallaan, kerrottiin sydänpoliklinikalla tällä viikolla. Tämä on tietenkin todella hieno juttu. Viikon aikana on myös ollut paljon ahdistusta sekä stressiä. Mutta on vain toivottava, että asiat alkaisivat vihdoinkin järjestymään.

Alan olla todella kyllästynyt tähän rulettiin, joka pyörii henkilökohtaisten avustajien suhteen. On todella ikävää, että meillä on ollut todella suurta epäonnea jo pidemmän aikaa tämän asian suhteen. Luulisi ihmistuntemuksen paranevan vuosien saatossa, kun haastattelee työnhakijoita. Mutta nyt tuntuu, että ollaan menossa sen sijaan aivan toiseen suuntaan. Eikä jatkuvasti uuden avustajan rekrytointi tilannetta tietenkään helpota, sillä pienessä kaupungissa olemattomista jutuista saadaan aikaan aika suuria. Kirjoitin aiheesta myös jutun ja sen löydät täältä.

Kuva minusta pimeässä.
Aivan pimeää touhua!

Kokeiltiin maanantaina valmistaa uunifetapastaa, joka oli suuri hitti pari vuotta sitten. YLEn mukaan tämä ruoka on noussut hirveään suosioon Yhdysvalloissa. Ruoka on kuulemma mahtavan makuinen. Tein täysin alkuperäisen reseptin mukaan, en kyllä ymmärrä mitä ihmeellistä tuossa ruoassa on. Mutta jos tuota ruokaa pitää todella hyvänä niin en todellakaan halua tietää, että mitä ihmiset normaalisti syövät.

Uunifetapasta ennen paistamista.
Uunifetapasta ennen paistamista.

Kevät, ainakin kovasti lähestyvä on tuonut mukanaan ihanan aurinkoisia päiviä. Yhden kerran kävin ulkonakin, mutta on kyllä aika tuskaisaa ajella sähköpyörätuolilla. Ensin lumi on sulanut sohjoksi ja sitten on uudelleen pakastunut. Sohjoa ei tietenkään ehditä aurata pois, joten se jäätyy ja jalkakäytävän pinta muuttuu perunapelloksi. Aja siinä sitten.

Sydämen toiminta on ennallaan ja se asia  hymyilyttää.
Sisällä voi myös nauttia auringosta.
Aurinkoinen päivä piristää mieltä mukavasti.
Aurinkoinen päivä piristää mieltä mukavasti.
Tiistain maisema kotipihasta.
Tiistain maisema kotipihasta.

Sydämen toiminta ennallaan

Sairastamaani Duchennen lihasdystrofiaan liittyy usein myös sydämen vajaatoimintaa. Minulla on tuo vaiva ollut jo vuodesta 2002 ja syön useaa erilaista lääkettä siihen. Sydämen toiminta on pysynyt tasaisena onneksi jo vuosia, joten vajaatoimintaan liittyvä kontrolli on nykyään kahden vuoden välein. Tämän viikon keskiviikkona kävin kontrollikäynnillä ja sydän toimii kuin ennenkin. Ei voi olla kuin todella tyytyväinen tähän asiaan.

Sydämen vajaatoiminta on tila, jossa sydän ei kykene pumppaamaan verta riittävän tehokkaasti. Noin 90 prosentissa tapauksista taustalla todetaan olevan sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine tai läppävika. Sydämen vajaatoimintaa sairastaa 1–2 % koko väestöstä. Esiintyvyys lisääntyy jyrkästi iän myötä: noin 10 prosentilla 70 vuotta täyttäneistä on sydämen vajaatoiminta.

Käypä hoito
Sydämen toiminta ennallaan, todettiin sydänpoliklinikalla.
Sydämen toiminta ennallaan, todettiin sydänpoliklinikalla.

Japanilaisia maustevihanneksia laitettiin kasvamaan muutamaan ruukkuun edellisen viikon lauantaina. Maanantaina huomattiin, että siemenet olivat jo itäneet. Aika hurjaa vauhtia alkoi tapahtua. Kyseessä on tarkemmin sanottuna sekavihanneksia sisältävä erikoissekoitus, joka soveltuu moneen käyttöön, esimerkiksi salaatteihin, kevyesti keitettäväksi sekä wokkaukseen.

Myös tälle satokaudelle ostetussa mini kasvihuoneessa on alkanut tapahtua todella aurinkoisten päivien ansiosta. Tomaatit, munakoisot sekä basilikat ovat itäneet. Chili ei ole vielä pitänyt kiirettä. Kasvihuone on viettänyt päivittäin aikaa parvekkeella, jossa on ollut jo todella lämmintä. Jopa kolmekymmentä astetta on ylitetty.

Tässä tämän viikon kuulumiset meidän suunnalta. Miten sinun viikko on kulunut tällä kertaa, toivottavasti ilman suurempia ongelmia.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.