Remontti tutuksi – Mitä kaikkea kodissamme on remontoitu?

Remontti on tullut meidän taloyhtiössä tutuksi viimeisen puolentoista vuoden aikana. Taloyhtiön isojen remonttien lisäksi ollaan tehty omaan asuntoon pintaremonttia.

Kevään ja kesän aikana 2020 oli edessä ensimmäinen taloyhtiön remontti eli viemäriputkien sukitus. Viemärin sukituksessa vanhoja putkia ei vaihdeta, vaan niiden sisälle asennetaan paineilman avulla epoksikyllästeinen kuitusukka. Kovetuttuaan sukitettu putki on kantava, tasalaatuinen ja uuden putken veroinen. Sukituksella tehdyn putken käyttöikä pitäisi olla urakan tehneen Consti OY:n mukaan 40-50 vuotta.

Remontti remontin perään

Talvella puolestaan alkoi uusien käyttövesiputkien ja sähköjärjestelmän rakennus. Molemmat asennettiin kätevästi kerrostalon rappukäytävässä sekä asunnon katonrajassa kulkeviin koteloihin. Tuo on tietenkin nykyaikainen ratkaisu, sillä esimerkiksi putkirikon sattuessa ei tarvitse repiä lattioita auki. Putkiremontin takia ei myöskään näin tehtynä tarvinnut lähteä ollenkaan evakkoon.

Kaikki taloyhtiön isot remontit ovat nyt näiden edellämainittujen myötä tehty vuosiksi eteenpäin. Taskuissa on suuret summat velkaa, mutta onpa ainakin asumisvarmuus kohdillaan. Tiesitkö muuten, että remonttilainat voi kilpailuttaa kätevästi Sortter -palvelun kautta.

Tässä isojen remonttien aikana ollaan samalla muutakin remonttia tehty hiljalleen. Alkuvuodesta uusittiin myös asunnon lattiat, sillä vanhat parketit olivat jo aikansa eläneet. Ja nuo asunnon ostosta asti olleet parkettilattiat eivät sopineet sähköpyörätuolilla liikkuville, koska ne kuluivat hyvin nopeasti.

Remontti toi uudet lattiat keittiöön.
Uusi vinyylilankku keittiössä.

Uuden lattian materiaali eli vinyylilankku oli jo pitkään tiedossa. Sopivan vinyylilankun löytyminen oli pitkään kestänyt projekti, sillä halusin löytää hyvän hinta/laatusuhteeltaan. Onneksi tuli sitten Black Friday ja sieltä löytyi todella laadukas vinyylilankku alle 30 euroa / neliö. Lattian asentaminen venyi pitkälle kevääseen, mutta onpahan nyt hieno lattia.

Kuusi vuotta sitten asunnon ostamisen jälkeen maalattiin muutama seinä pinkiksi ja yksi seinä keltaiseksi. Maalaamiset jäivät silloin vuosiksi, mutta nyt koronan aikana tuntui olevan aika jatkaa projektia. Tässä maailman tilanteessa on tullut oltua entistäkin enemmän kotona ja ilman matkailua rahaakin säästyi, joten siitä se ajatus sitten lähti.

Vuosi sitten maalattiin yksi makuuhuoneen seinä violetiksi. Makuuhuoneen väreinä on siis pinkki sekä violetti. Henkilökohtaisten avustajien huoneessa on puolestaan vihreä tehosteseinä. Viimeisimpänä projektina oli puolestaan eteisen ja käytävän seinien maalaus medusan punaiseksi. Nyt kyllä on hienoa, ainakin hetken aikaa.

Käytävä jossa punaiset seinät.
Käytävä medusa seinineen.
Makuuhuone remonttien jälkeen.
Makuuhuone remonttien jälkeen.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.