Scandic Grand Central Helsinki – upea ja toimiva esteetön hotelli

Scandic Grand Central hotelli sai joulukuun puolivälissä arvovieraita, kun vamaset saapuivat sinne kolmen yön pituiselle vierailulle. Tämä vuonna 1909 rakennettu arvokiinteistö on alunperin Eliel Saarisen suunnittelema VR:n hallinto- ja toimistorakennus aivan Helsingin päärautatieaseman vieressä.

Scandic Grand Central hotellin aula on upea.
Hotelliin pääsisäänkäynti.
Scandic Grand Central hotellin portaat ovat suojelukohde.
Hotellin alkuperäiset portaat taustalla.

Aloitetaan juttu hotellin sijainnista, joka on aivan loistava etenkin pyörätuolin ja muiden apuvälineiden kanssa liikkuvalle. Hotelli nimittäin sijaitsee Helsingin päärautatieaseman yhteydessä. Hotellin pääsisäänkäynti ei valitettavasti ole esteetön. Sisälle on kuitenkin kaksi helppoa esteetöntä reittiä. Toinen reitti kulkee Läntisen Teatterikujan puolella olevan porttikongin kautta sisäpihalle ja toinen pääoven vieressä. Sisäpihalla oli mukulakiveä, joka vähän haittaa liikkumista. Tämä jälkimmäinen kulkee osittain hotellin ravintolan kautta ja siellä on myös pieni hissi.

Sisäpihalla oli lasitettu terassi.
Sisäpiha oli mukulakiveä.

Hotelliin mennessä käytettiin sisäpihan ovea, kun oli pieni epäily hissin sopivuudesta meidän matkoilla mukana kulkevalle nostolaitteelle. Myöhemmin havaittiin, että pääoven vieressä oleva esteetön sisäänkäynti oli parempi vaihtoehto, sillä hissiin mahtui myös nostolaite. Reitti tästä sisäänkäynnistä rautatieasemalle oli helppo, kuljettiin vain suoraan eteenpäin.

Scandic Grand Central oli todella upean näköinen ja alkuperäinen rakennus pääsi oikeuksiinsa myös hotellina. Toisessa kerroksessa oli jopa säästetty vanhoja nimitauluja sekä Suomen sisällissodassa kuolleiden työntekijöiden nimiä. Alkuperäisessä osassa sijaitseville käytäville oli remontissa jätetty vanhat ovet. Niiden takana oli puolestaan uudet hotellihuoneiden ovet.

Entisöidyt ovet Scandic Grand Central hotellin käytävän koristeena.
Pitkä käytävä ja ne vanhat ovet.

Scandic Grand Central esteettömyys

Hotellista löytyy peräti kaksi erilaista esteetöntä huonetta. Meidän huone oli superior ja voi sanoa, että kerrankin hotellihuone oli tarpeeksi suuri kahdelle sähköpyörätuolilla liikkuvalle. Tämä alkuperäisessä osassa sijaitsevan huoneen ovi oli sähköinen ja se on todella hienoa esteettömyyttä. Superior huone on 25-30 neliön kokoinen. Ainakin näissä hotellin 37 esteettömässä huoneessa on moottorisänky. Tuo on todella tärkeä ominaisuus ja auttaa saamaan paremmat yöunet.

Ettei hotelli olisi kuitenkaan liian täydellinen niin kehitettävää myös löytyy. Edelleenkin toivoisin kylpyhuoneeseen säädettävää lavuaaria. Näin äärelle pääsisi hyvin sähköpyörätuolilla sekä suihkutuolilla. Esteettömän huoneen iso matto vaikeuttaa nostolaitteen käyttöä. Onneksi se oli helposti poistettavissa. Tähän Scandic hotelliin toivoisi myös nostolaitetta. Tämä viimeinen tekisi tästä hotellista meidän ykköskohteen Helsingissä.

Yleisellä tasolla hotellin esteettömyys oli huomioitu hyvin, kuten yleensäkin ketjun hotelleissa. Hissejä oli kerrankin riittävästi, joten ruuhkia ei syntynyt ja tämän myötä hissin sai nopeasti. Hieno juttu oli myös se, että esteettömiä huoneita löytyi muualtakin kuin hissien läheltä. Tämä lisää rauhallisuutta vierailuun.

Hotellin palvelutaso oli hyvä ja ystävällinen. Sai kyllä kokea olevansa tervetullut. Viihtyvyyttä käytiin jopa kyselemässä vierailun aikana. Aamiainen oli tuttua Scandic hotellien tasoa hieman parempi. Toki upea ympäristö tuo oman lisänsä asiaan. Mutta yksi suuri kysymys tuli taas eteen. Missä on kunnon pekoni?

Tätä hotellia on aivan pakko suositella kaikille, mutta etenkin pyörätuolilla liikkuville henkilöille. Ja plussaa on, että hinnat yöpymiseen olivat kohtuulliset. Me tullaan varmasti uudelleen tähän ehkäpä Suomen parhaaseen estettömyyden huomioivaan hotelliin.

Vanha opastaulu toisen kerroksen aulassa.
Vanha opastaulu toisen kerroksen aulassa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.