Marraskuu 2022 sudittelua, jouluvalmistelua ja hyvää ruokaa

Marraskuu 2022 on pitänyt sisällään monenlaista tekemistä. On muun muassa suditeltu lumessa, valmisteltu joulua sekä nautittu hyvää ruokaa.

Marraskuu oli meillä ainakin sään puolesta hyvin harmaa, sillä lunta ei tullut täällä Savonlinnan seudulla oikeastaan ollenkaan. Aivan marraskuun alussa oli maassa lunta yhden päivän ajan. Kunnolla lunta tuli lopulta vasta joulukuun vaihteessa. Onneksi Tuisku houkutteli minut heti marraskuun alussa pihalle, koska huomasin ettei sähköpyörätuolin renkailla selviä tulevaa talvea. Ne olivat aivan liian kuluneet talvella ajamiseen. Onneksi huolto pelaa ja uudet renkaat vaihdettiin jo seuraavalla viikolla. Onnea on julkinen terveydenhuolto.

Hyvin sudittaa.
Pietari työntää lumikolalla lunta.
Lumi tuli kunnolla vasta kuukautta myöhemmin.

Marraskuussa tuli käytyä peräti kaksi kertaa Savonlinnan uudella sosiaali- ja terveyskeskuksella. Ensin kävin neuvolan puolella ottamassa influenssarokotteen sekä koronarokotetehosteen. Pari viikkoa myöhemmin oli vuorossa käynti hammashoitolassa. Reikiä löytyi hammastarkastuksessa onneksi pyöreä nolla. Osittain tämä uusi keskus on todella esteetön, käytävät olivat leveitä ja kynnyksiä ei ollut. Hammashoitolan puolella huone oli pienempi kuin vanhalla terveyskeskuksella. Näissä suunnitteluissa kannattaisi olla mukana myös asiakkailta niin ei tehtäisi jatkuvasti näitä virheitä.

Parrakas mies istuu pyörätuolissa.
Hammashoitola ja laboratorio ovat samassa kerroksessa.

Kuun alkupuolella tuli ulkoiltua oikein mukavasti, kun lämpötila oli vielä miellyttävä ja aurinkokin vähän paistoi. Marraskuun lopulla sää viileni merkittävästi ja ulos meno ei enää kauheasti houkuttanut. Toki aina on niitä pakollisia menoja, joiden takia on lähdettävä liikkeelle. Meillä on esimerkiksi terveydenhuollon palvelut niin lähellä, että niiden takia ei kannata taksia tilata. Ja onhan se tietenkin myös kustannuskysymys, sillä 25 euron omavastuu per suunta on aivan kohtuuton reilun kilometrin matkalle.

Minä ja Tuisku ulkoilemassa. Taustalla näkyy rotko. Aurinko paistaa.
Marraskuussa tuli täyteen yhdeksän vuotta saman katon alla.
Tuiskun kanssa parvekkeella ulkoilemassa. Parveke
Myös parvekkeella on hyvä harrastaa talvella ulkoilua.

Marraskuu 2022 ja hyvä ruoka

Marraskuu on ollut myös hyvän ruoan aikaa, sillä viileä vuodenaika houkuttelee keittiöön. Aivan kuukauden lopussa tuli kokkailtua ehkäpä kohta päättyvän vuoden paras ruoka. Kyseessä on pizza Chicagolaiseen tapaan, resepti tähän meidän näköiseen versioon löydät linkin takaa. Lisäksi ollaan valmistettu niin leipää kuin sämpylääkin itse. Tämän avulla on kuitattu helposti inflaation nostamia hintoja. Kaikki edellä mainitut valmistettiin airfyerissa tai haudutuspadassa, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin sähköuuni.

Pizza uunivuokassa hellalla. Pizzan pinnalla on upea kullanruskea pinta.
Pizzaa kuin lähes Chicagosta.
Gluteeniton leipä puisen leikkuulaudan päällä.
Aika hieno gluteeniton leipä tuli.
Nepalilainen ruoka kotiin tilattuna ruokapöydällä. Ruoka astioiden alla on pöytäliina.
Lopulta Savonlinna sai nepalilaisen ravintolan. Kripa löytyy myös Woltin kautta.

Heti marraskuun alussa meille saapui uusi asukas, Nuunuu. Niin kuin nimestä voi päätellä kyseessä on pölynimuri, nimittäin robotti-imuri. Tuskin tuommoista olisi hankittu, jos ei olisi tullut uuden Xiaomi 12T Pro -puhelimen kylkiäisenä. No onhan tuo ihan mukava lisä siivoukseen, mutta tuntuu välillä, että tuota vekotinta pitää vahtia. Nuunuu tekee nimittäin välillä niin ihmeellisiä temppuja, että en tiedä onko se kovinkaan älykäs. Tai sitten se vaan osaa kiusata meitä.

Nuunuu niminen robotti-imuri on jäänyt jumiin. Imurin alla on luiska.
Nuunuu nukahti kesken siivouksen.

Tässä tämän kertaisen kuukauden raportti. Toivottavasti jaksoit lukea loppuun asti jutun. Ja oikein mainiota alkanutta joulukuuta kaikille.

Muovinen joulukuusi maton päällä. Joulukuusessa on myös paljon koristeita. Taustalla pinkki seinä, johon on kiinnitetty kaulaliina.
Joulukuusi on löytänyt oman paikkansa.
Käytiin ensimmäisen kerran keväällä avatussa Rusta myymälässä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.