Älä levitä huhuja SoMessa – saatat syyllistyä rikokseen

Älä levitä huhuja sosiaalisessa mediassa. Taas kerran liikkeelle lähteneet huhut ovat johtaneet rikosilmoitukseen. Keskusteluissa jaettu kuva pakettiautosta ei liittynyt väitettyyn tapaukseen.

Viimeisen viikon aikana Etelä-Karjalan alueellisissa sosiaalisen median keskusteluryhmissä on käyty aktiivista keskustelua valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettajan on väitetty houkutelleen lapsia autonsa kyytiin. Keskusteluissa on julkaistu kuvia valkoisista pakettiautoista, joiden on esitetty liittyvän tapaukseen. Poliisille on tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta, koska asiaan liittymättömän henkilön autosta on julkaistu kuvia keskustelupalstoilla. Haluammekin muistuttaa muutamista asioista, jotka niin sosiaalisessa mediassa keskusteluihin osallistuvien kuin esimerkiksi lasten vanhempien on hyvä muistaa vastaavanlaisissa epäilyissä.

Lapsiin kohdistuvat julkisella paikalla tehdyt lähestymisyritykset ovat ymmärrettävästi tunteita herättävä ja pelottava asia kaikille lähialueen asukkaille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Sosiaalisen median asuinalueiden keskusteluryhmät tavoittavat monet asukkaat, ja niissä tiedon julkaiseminen tavoittaa ihmisiä nopeasti ja helposti.

Tähän liittyy kuitenkin omat haasteensa. Perättömiä tietoja julkaiseva voi joutua syytteeseen rikoksesta.

– Tällä viikolla meille on kirjattu Lappeenrannassa rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Henkilön kunniaa on loukattu kirjoittamalla aiheettomasti Facebookin-ryhmään väittäen, että hänen autonsa liittyy tapaukseen, jossa lapsia on yritetty houkutella autoon karkkia tarjoamalla. Lisäksi henkilön omistaman auton kuva on julkaistu Facebookissa, kertoo rikoskomisario Liisa Kunnas.

Poliisin viesti on selkeä: sosiaalisen median kirjoittelua tehokkaampi tapa on ilmoittaa epäillyistä välittömästä poliisille.

– Esimerkiksi tässä Lappeenrannan valkoisen pakettiauton tapauksessa ei poliisille ole ilmoitettu, että huokutteluyritykset olisivat kohdistuneet lapsiin. Näin ollen tallaista tapahtumaa ei ole poliisilla tutkinnassakaan.

Ilmoita aina yleiseen hätänumeroon 112

Kuinka sitten toimia, jos joku pyrkii houkuttelemaan autoonsa? Nämä yleispätevät ohjeet on hyvä jokaisen kansalaisen osata. Erityisesti toivomme, että nämä ohjeet käydään läpi lasten ja nuorten kanssa. Toimintamalleista on tärkeä puhua heidän kanssaan etukäteen, jotta heillä on tietoa ja taitoa toimia, jos tällainen pelottava tilanne tulee eteen.

– Mikäli joku yrittää houkutella autonsa kyytiin karkin, tai muun viattomalta kuulostavan asian tiimoilta, kannattaa poistua turvallisen välimatkan päähän ja ilmoittaa asiasta välittömästi yleiseen hätänumeroon 112. On tärkeää opettaa lapsia yleisen hätänumeron käytöstä.

Hätäkeskus ohjaa asian poliisille nopeasti, ja poliisi pääsee puuttumaan tilanteeseen. Mitä nopeammin poliisi saa tiedot tapahtuneesta, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on saada tekijä verekseltään kiinni.

Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi voi ottaa ylös auton tuntomerkit (rekisteritunnus, väri, merkki) sekä houkuttelijan tuntomerkit (sukupuoli, hiustenväri, ikä, pituus, vaatetus sekä muut ehkä huomiota herättävät ulkoiset tuntumerkit). Tärkeintä on kuitenkin ohjeistaa lasta ja nuorta otamaan välimatkaa houkuttelijaan, ja kertoa tapahtuneesta välittömästi vanhemmille tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa asian hoitamisessa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.