Poliisi varoittaa: uuden lain myötä voit menettää laittoman lemmikin

Poliisi varoittaa: uuden lain myötä omistaja voi menettää laittoman lemmikin. Uusi eläinten hyvinvointilaki astuu voimaan 1. tammikuuta 2024.

Kun kissa tai koira myydään tai annetaan eteenpäin, markkinoinnissa täytyy jatkossa käydä selväksi

  • myyjän tai luovuttajan nimi
  • mahdollisen toiminnanharjoittajan yksilöivä tunnus
  • eläimen syntymäaika, ikä tai arvio iästä
  • eläimen Suomen ulkopuolinen synnyinmaa
  • eläimen sijaintipaikka.

Jos eläimen markkinoinnissa käytetään kuvia, ainakin yhdessä valokuvassa täytyy esiintyä luovutettava eläin tai sen emä.

– Markkinoinnin ehdot koskevat myös esimerkiksi yhdistyksiä, jotka välittävät kodittomia eläimiä eteenpäin, kertoo rikoskomisario Juha-Matti Suominen.

Edellä mainittujen ehtojen laiminlyöminen on eläinsuojelurikkomus, josta saa yleensä sakkorangaistuksen.

Eläimen ammattimaisesta myynnistä tai välittämisestä täytyy ilmoittaa aluehallintovirastoon. Ammattimaista myyntiä on, jos on kasvattanut vähintään kolme pentuetta tai myynyt tai välittänyt yli 10 eläintä.

– Koira kuuluu myös merkitä sirulla ja rekisteröidä ruokaviraston koirarekisteriin, sanoo Juha-Matti Suominen.

Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee merkitä mikrosirulla vuoden 2023 loppuun mennessä. 1.1.2023 jälkeen syntyneet koirat täytyy merkitä sirulla viimeistään kolmen kuukauden iässä tai aiemmin, jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen kolmen kuukauden ikää.

Laittomia eläimiä kaupanneet myyjät ovat voineet aikaisemmin käyttää samoja sirutietoja useasti, mutta jatkossa se ei ole mahdollista. Väärien tietojen antaminen on rekisterimerkintärikos. Koirarekisterin hyödyntäminen pentutehtailun kitkemisessä edellyttää kuitenkin koirien omistajilta aktiivisuutta omien koirien tietojen ilmoittamisessa rekisteriin.

Eläimen hankkijan vastuulla on varmistaa eläimen laillisuus

Uuden eläinten hyvinvointilain mukaan ulkomailta tuotu koiran- tai kissanpentu voidaan palauttaa lähtömaahan. Näin saattaa tapahtua, jos eläin on kuljetettu Suomeen alle puolivuotiaana ja luovutettu neljän kuukauden kuluessa eteenpäin.

Ostajan vastuulla on varmistaa, että eläimen tiedot ovat kunnossa. Ostaja saattaa syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen, jos kissan tai koiran tiedoissa on puutteita.

– Lakimuutoksen tavoitteena on puuttua pentutehtailuun. Salakuljetettuja eläimiä säilytetään usein huonoissa oloissa, ja eläimet kärsivät tarttuvista taudeista ja muista terveysongelmista. Laittomasti maahantuotu eläin saattaa olla niin heikossa kunnossa, että se joudutaan lopettamaan, sanoo Juha-Matti Suominen.

Pentutehtailu on Euroopan kolmanneksi suurin järjestäytyneen rikollisuuden  muoto huumausaine- ja asekaupan jälkeen. Kissojen ja koirien pito, kasvatus sekä myynti tuottaa EU:ssa arviolta 1,3 miljardia euroa vuodessa.

Eläinrikostutkinnassa yritetään puuttua muun muassa eläinten salakuljetukseen

Helsingin poliisissa työskentelee eläinrikostutkintaryhmä, joka selvittää esimerkiksi eläinsuojelurikoksia ja -rikkomuksia, eläinkuljetusrikkomuksia, eläinten laitonta maahantuontia ja salakuljetusta sekä vammantuottamuksia.

Tutkintaryhmä tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäreiden, läänin eläinlääkäreiden, ruokaviraston ja tullin kanssa. 

– Tyypillisessä eläinrikosjutussa huolestunut henkilö ilmoittaa eläimen kunnosta tai oloista eläinsuojeluun. Valvontaeläinlääkäri tekee eläinten pitopaikkaan tarkastuskäynnin ja antaa ohjeita eläinten olojen ja hoidon parantamiseen. Jos tilanne ei muutu, valvontaeläinlääkäri ilmoittaa asiasta poliisille, kertoo rikoskomisario Juha-Matti Suominen.

Helsingin poliisi on tutkinut tänäkin vuonna koirien huonoja oloja

Joulukuusta 2022 alkaen poliisi on tutkinut tapausta, jossa 38-vuotiasta naista epäillään eläinsuojelurikoksesta ja salakuljetuksesta. Poliisi teki naisen asuntoon tarkastuskäynnin, kun poliisille ilmoitettiin mahdollisesta laittomasta pentukaupasta tai maahantuonnista.

Asunnosta löytyi 11 koiraa, joista neljä oli aikuisia ja seitsemän oli pentuja. Huoneiston lattioilla oli eläinten virtsaa ja ulosteita, roskia ja kuivunutta koiranruokaa. Asunnossa ei ollut tuoretta koiranruokaa.

Koirat vaikuttivat monin tavoin huonovointisilta, ja ne toimitettiin terveystarkastukseen eläinsairaalaan. Valvontaeläinlääkärien mukaan pennut oli tuotu liian nuorina Suomeen.

Toukokuussa 2023 poliisi sai ilmoituksen henkilöstä, johon ei oltu saatu yhteyttä. Tarkastuskäynnillä naisen asunnosta löytyi 15 koiraa, joista kahdeksan oli aikuisia ja seitsemän oli pentuja.

Asunnon lattiat olivat eläinten ulosteen ja virtsan peitossa. Koirien turkit näyttivät takkuisilta ja likaisilta.

Koirat toimitettiin terveystarkastukseen ja hoitoon Viikin löytöeläintaloon. Neljä koirista kärsi erilaisista hoitamattomista sairauksista, ja eläimet jouduttiin lopettamaan.

Tapausta tutkitaan eläinsuojelurikoksena.

orange tabby cat beside fawn short coated puppy
Photo by Snapwire on Pexels.com

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.