Poliisi varoittaa TikTokissa leviävästä haasteesta

Poliisi varoittaa TikTokissa leviävästä haasteesta, jossa kehotetaan lapsia ja nuoria ottamaan teräaseita mukaan kouluun.

Poliisi on selvittänyt haasteen todenperäisyyttä, mutta ei ole saanut vahvistusta asialle. Poliisi muistuttaa, että teräaseiden vieminen kouluun tai sen kantaminen julkisilla paikoilla on laitonta. Jos tällainen esine havaitaan lapsella tai nuorella, poliisi selvittää asian ja tapahtuneesta tehdään lastensuojeluilmoitus.


Pysy ajan tasalla lapsesi somen ja pikaviestisovellusten käytöstä

Lähes jokaisella lapsella ja nuorella on nykyään käytössään älypuhelin sekä tabletti tai tietokone. Laitteisiin asennettuihin sovelluksiin kannattaa tutustua yhdessä lapsen ja nuoren kanssa. Päätöksen asennettavista sovelluksista tulee aina tehdä aikuisen, muistuttaa ylikonstaapeli Varpu Saapunki. 

Sosiaalisen median ja pikaviestipalvelujen turvallista käyttöä on hyvä käydä läpi lapsen ja nuoren kanssa säännöllisin väliajoin. Näitä ovat muun muassa WhatsApp, TikTok, Instagram, Facebook, YouTube, Likee, Snapchat ja Jodel, listaa Saapunki.

Useissa some- ja pikaviestintäsovelluksissa on suositusikärajat. Näistä suositusikärajoista on hyvä pitää kiinni.

Harkitse mahdollisia estoja netin käyttöön. Tarkkaile lisäksi, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään on asennettu ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy.

Neuvo ja ohjaa

Muistuta lasta ja nuorta siitä, että kaikki kuvat ja viestit, joita hän jakaa missä tahansa pikaviestimessä tai somessa, ovat siellä pysyvästi. Ne voivat päätyä myös vääriin käsiin.

Pienet ja vähän isommatkaan lapset eivät aina ymmärrä tilanteita, jotka saattavat olla heille somessa vahingollisia. Siellä tuntematon henkilö tai koulukaveri voi pyytää lasta lähettämään alastonkuvan. Kun kuva on lähtenyt, ja vaikka asia on ajateltu ihan viattomana vitsinä, saattaa se pahimmassa tapauksessa päätyä seksuaalirikollisten haltuun tai johtaa koulukiusaamiseen. 

Somessa kukaan ei ole välttämättä sitä, mitä hän väittää olevansa. Aikuinen voi helposti esiintyä lapsena ja pyrkiä luomaan luottamuksellista suhdetta alaikäiseen. Motiivina voi olla pahimmassa tapauksessa seksuaalirikoksen mahdollistaminen.

Saapungin tiedossa on, että monissa perheissä otetaan lapselta puhelin pois illalla yön ajaksi, jotta kavereilta tulevat viestit eivät häiritse yöunta eikä lapsi vahingossa julkaise mitään harkitsematonta. 

Muistathan, että alaikäisen kuvaa ei saa kukaan muukaan julkaista missään ilman huoltajan lupaa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.