Kaksi alaikäistä löytyi kylmettyneenä – ”poliisikoira saa kiitosta”

Kaksi alaikäistä löytyi maastosta kylmettyneenä Vantaalla Matarin täyttömäen seutuvilta keskiviikkona 17. tammikuuta. Kyseessä oli useita tunteja kestänyt etsintätehtävä.

– Tapahtumat saivat alkunsa, kun lenkkeilijä oli löytänyt alaikäisen pojan kylmettyneenä lumihangesta makaamasta. Poika oli pystynyt kertomaan, että oli ollut liikenteessä kaverinsa kanssa, joka myös tarvitsee välitöntä apua. Lenkkeilijä oli ilmoittanut asiasta välittömästi hätäkeskukseen, kertoo Komisario Kaisa Holappa ennalta estävän toiminnan ryhmästä.

Tehtävästä teki haasteellisen kylmän ilman lisäksi se, että toisen pojan sijainnista ei ollut mitään tietoa.

– Tehtävälle osallistui useita poliisin partioita ja ensihoidon yksiköitä. Aluetta kuvattiin myös ilmasta käsin dronella. Noin yhdeksän aikaan illalla poliisikoira Nalli löysi toisen pojan täyttömäen päältä lumihangesta makaamasta. Löytöpaikka oli noin 50 metrin päässä toisen pojan löytöpaikasta. Poika sai välitöntä ensiapua ja myös hänet kuljetettiin sairaalaan hoidettavaksi, Holappa jatkaa.

Helsingin poliisin partio tarkasti lopuksi vielä molempien poikien löytöpaikkojen lähistöt lämpökameralla, mutta ei tehnyt uusia havaintoja tai löydöksiä henkilöistä. Paikka tarkastettiin varmuuden vuoksi vielä aamuyöllä poliisikoiran kanssa. Nalli löysi toisen pojan löytöpaikan välittömästä läheisyydestä vielä pojille kuuluvaa omaisuuttaa muun muassa pipon ja hanskan, kännykän ja repun.

– Tämä tehtävä päättyi onnellisesti poliisin, hätäkeskuksen, poliisikoiran tarkan vainun ja useiden muiden toimijoiden saumattomalla yhteistyöllä. Kansalaisen tekemä havainto ensimmäisestä pojasta oli suuressa roolissa, kiittelee Holappa.

– Poliisin ennalta estävä yksikkö jatkaa asian selvittämistä. Poliisi ei tässä vaiheessa epäile asiaan liittyvän rikosta. Tapahtuneesta on kirjattu lastensuojeluimoitukset, Holappa sanoo.

Iltalehden mukaan löytyneet pojat olivat 13–14-vuotiaita. Lisäksi Holappa kertoo lehdelle, että pojat olivat juoneet alkoholia.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.