Kotivara poistaa myynnistä meetvurstia – ”löydetty hepatiitti E -virusta”

Kotivara on ilmoittanut vetäneensä myynnistä meetvursteja, koska osassa tuotteista on tehty hepatiitti E -viruslöydös.

Uutisoitujen hepatiitti E tartuntamäärien johdosta Kotivara ryhtyi laadunvarmistus
toimenpiteisiin testaamalla tuotteitaan yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa. Tässä yhteydessä tehtiin Hepatiitti E löydös. Koska tarkkaa Hepatiitti viruksen alkuperää raaka-aineessa ei pystytä toistaiseksi määrittämään, Kotivara poistaa markkinoilta kaikki tuotteet, joissa on käytetty samaa puolivalmistetta kuin löydöserässä.

– Pyydämme kuluttajia tarkistamaan ostamansa tuotteen ja sen eränumeron oheisesta listasta. Eränumeron löydät pakkauksen parasta ennen päiväyksen vierestä. Tuotetta ei pidä käyttää. Ostetun tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, jossa se hyvitetään, Kotivara tiedottaa.

Takaisinveto koskee seuraavia tuotteita:

eena toimitettu liha raaka-aine. Hepatiitti E virusta
sisältävän liha raaka-aineen alkuperää selvitämme tiiviissä yhteistyössä Ruokaviraston ja paikallisten
viranomaisten kanssa, jotta korjaavat toimenpiteet voidaan tehdä mahdollisimman nopeasti.
Pyydämme asiakkaita tarkistamaan ostamansa tuotteen ja sen erätunniste oheisesta listasta.
Eränumeron löydät pakkauksen parasta ennen päiväyksen vierestä. Tuotetta ei pidä käyttää, ellei sitä
kuumenneta, mahdollinen virus tuhoutuu normaalissa ruuanlaitto lämpötilassa. Ostetun tuotteen voi
palauttaa ostopaikkaan, jossa se hyvitetään. Tuote hävitetään biojätteeseen.

Takaisinvedettävät tuotteet:

Kyseisiä tuote-eriä on ollut myynnissä 3.11.2023 alkaen vähittäiskaupoissa sekä mm. tukuissa. Takaisinveto koskee myös sellaisia eriä, joiden parasta ennen -päiväys on jo ohitettu, koska meetvurstia voidaan mahdollisesti käyttää myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen tai pakastaa.

Elintarvikelähdettä selvitetään jatkotutkimuksilla

Ruokavirasto selvittää hepatiitti E-tartuntojen lähdettä yhdessä THL:n ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa. Jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseinen meetvursti aiheuttanut hepatiitti E -tartuntoja vuoden 2024 aikana. Lisäksi etsitään muita mahdollisia elintarvikelähteitä.  

Hepatiitti E -virus voi aiheuttaa hepatiittia eli maksatulehdusta. Usein tartunta on oireeton. Tartunnan voi saada virusta sisältävän elintarvikkeen välityksellä tai suoraan virusta kantavasta eläimestä tai ihmisestä. Virusta esiintyy laajasti ympäri maailman. Sitä todetaan tyypillisesti sioilla. Teurasikäisillä sioilla Suomessa virusta esiintyy kuitenkin vain vähän. Virusta esiintyy myös villisioilla ja hirvieläimillä, kuten hirvillä ja valkohäntäpeuroilla.

Hepatiitti E -viruksia todetaan elintarvikkeista harvoin. Virusta voi päätyä elintarvikkeeseen esimerkiksi virusta kantavan oireettoman eläimen lihan mukana, jos elintarviketta ei kuumenneta valmistusprosessin aikana. Hepatiitti E-virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan. 

Arkistokuva.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.