Ananas ja valkosipuli kuuluvat pizzaan

Ananas ja valkosipuli kuuluvat pizzaan, kun taas suolakurkut ja ranskalaiset eivät. Näin selviää Foodoran tekemässä tutkimuksessa.

Foodora

Kuluttajilla voi olla hyvin omaperäisiä mieltymyksiä ruoan suhteen, eikä makumieltymyksistä voi koskaan kiistellä. Yleisimpiä lisätilauksia annoksissa ovat valkosipuli sekä chili, mutta ravintolasta tilatessa monet saattavat tilata esimerkiksi pizzan päälle myös ranskalaisia tai suolakurkkuja. Siksi Foodora halusi selvittää, miten suomalaiset reagoivat erilaisiin ruokaväittämiin.

Valkosipuli (39%) ja ananas (38%) kuuluvat tutkimukseen* vastanneiden mielestä selkeästi pizzaan. Sen sijaan pizzan päälle ei pidä laittaa suolakurkkuja (47%) eikä etenkään ranskalaisia (64%). Suolakurkut eivät kuitenkaan saa yhtä voimakasta vastustusta kuin ranskalaiset, sillä 23 prosenttia vastaajista katsoo, että suolakurkut sopivat pizzaan.

– Oudoin pizzan lisätäyte meillä ovat juuri ranskalaiset. Eniten lisätäytteinä myydään juustoa ja valkosipulia sekä jalopenoja tai chiliä tuomaan tulisuutta. Tutkimuksesta näkee, että kuluttajat ovat kuitenkin kokeilunhaluisia. Rohkeus kokeilla erilaisia ruokayhdistelmiä voi avartaa omaa makuaistia. Aina kannattaa kokeilla, kertoo Foodoran kaupallinen johtaja Einar Toivonen

Ranskalaisia pizzan päällä voisi harkita 9 prosenttia vastanneista. Valkosipulin lisäämisestä pizzaan empii 13 prosenttia ja ananaksen 17 prosenttia vastanneista. Foodoran tilatuin annos on omavalintainen pizza.

Kebabista Suomen kansallisruoka?

Pizzan lisätäytteiden lisäksi kysyttiin Foodoran toiseksi tilatuimpien eli hampurilaisten kohtaloa. Roskaruokana hampurilaisia piti 15 prosenttia vastanneista, kun taas 34 prosenttia oli tästä jokseenkin eri mieltä. Päivänselvää vastanneille on se, ettei hampurilaisia kuulu syödä joka päivä (52%). 

Hampurilaisravintolasta tilataan usein aterian mukana ranskalaisia, mausteita ja jäätelöä. Vaikka Amerikassa ja joissain Euroopan maissa majoneesia sekoitetaan ketsupin kanssa, suomalaisista 45 prosenttia ei hyväksy mausteiden sekoittamista keskenään. Myöskään sosiaalisessa mediassa suosittu trendi, ranskalaisten dippaaminen jäätelöön, ei innosta suomalaisia; sekoitus saa täystyrmäyksen peräti 69 prosentilta.

Foodoran suosikkiannoksiin kuuluu myös kebab. Siksi vastaajilta kysyttiin pitäisikö kebabin olla Suomen kansallisruoka. 77 prosenttia on kuitenkin selkeästi sitä mieltä, ettei kebab ylitä kansallisaarteitamme karjalanpaistia ja ruisleipää.

– Vaikka kebab kuuluu tilatuimpien ravintola-annosten joukkoon, emme me ole kebabbia julistamassa suomalaisten kansallisruoaksi. Ei se taida lopulta voittaa kuitenkaan hyvää grillimakkaraa järvisaunan jälkeen, toteaa Toivonen

Foodoran tilatuimmat annokset 2023:

  1. Omavalintainen pizza
  2. Juustohampurilainen
  3. Kerroshampurilainen
  4. Kebab
  5. Kananugetit

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.