Aino ja Eino uudet lasten suosikkinimet

Aino ja Eino olivat vuonna 2023 Suomessa syntyneiden suomenkielisten lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet.

Tällä hetkellä jo 90 prosenttia lasten nimistä ilmoitetaan sähköisen lomakkeen kautta, mikä nopeuttaa ja sujuvoittaa asian käsittelyä Digi- ja väestötietovirastossa. Täysin uuden etunimen arviointiin tarvitaan kuitenkin yhä asiantuntijatyötä, jolloin kannattaa varautua pidempään käsittelyaikaan.

Suomenkielisissä etunimisuosikeissa vain hieman vaihtelua

Viime vuonna Suomessa syntyneille lapsille Aino annettiin ensimmäiseksi etunimeksi 264 tytölle ja Eino 376 pojalle. Vuonna 2021 sekä 2022 suosituimman nimen paikkaa pitäneen Olivian ja Leon vastaavat lukumäärät olivat viime vuonna 245 ja 278.

Tyttöjen suosituimmat ensimmäiset etunimet viime vuonna olivat Aino, Olivia, Aada, Lilja sekä Sofia. Verrattuna vuoteen 2022, Aino on ohittanut Olivian, mutta molempien nimien suosio jatkuu edelleen vahvana. Sofia on tehnyt nousun sijalta 9 sijalle 5 ja Islan suosio on pudonnut sijalta 6 sijalle 11.

Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Eino, Oliver, Väinö, Elias ja Onni. Leon suosio sen sijaan on pudonnut vuosien 2021 ja 2022 kärkipaikalta viime vuoden sijalle 6. Oliverin, Väinön ja Eliaksen suosio jatkuu vuoteen 2022 verrattuna vahvana. Vilho on tehnyt nousun vuoden 2022 sijalta 15 sijalle 8.

– Suosituimpien nimien listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia verrattuna viime vuosiin. Perinteisiksi mielletyt etunimet jatkavat listan kärkisijoilla. Usein vanhemmille on myös tärkeää, että nimi on helposti käytettävissä ulkomailla. Pehmeät äännerakenteet ovat suosiossa, toteaa henkikirjoittaja Laura Mattila Digi- ja väestötietovirastosta.

Ruotsinkielisten lasten nimistä Ellen ja Liam suosituimpia

Nimitilastoissa vuoden 2023 ruotsinkielisten tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi oli Ellen. Poikien nimistä suosikiksi nousi Liam. Ellenin sai nimekseen 29 tyttöä ja Liamin 33 poikaa. Molemmat nimet olivat suosittuja myös vuonna 2022.

Ellenin jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Astrid, Ebba sekä vuoden 2022 suosikkinimi Saga. Liamin jälkeen poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Theo, Alvar sekä Leon. Kaikista annetuista etunimistä ruotsinkielisillä lapsilla suosituimpia olivat Maria ja Erik.

Sofia ja Adam jatkavat muunkielisten lasten suosikkiniminä

Muunkielisten lasten ensimmäisistä etunimistä suosituimmat olivat vuosien 2022 ja 2021 tapaan Sofia ja Adam. Seuraavina tyttöjen nimistä tulevat Emilia ja Olivia sekä poikien nimistä Mark ja Daniel.

toddler wearing head scarf in bed
Photo by Pixabay on Pexels.com

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.