Hartsinuket – leikkiikö Maiju vieläkin?!

Kun syksy saapuu, moni meistä aloittaa uusia harrastuksia, tai kaivaa naftaliinista ne kaikki vanhat matonkuteet tai maalaustarvikkeet ja jatkaa vanhaa harrastusta. Halusinkin kirjoittaa vähän minun harrastuksestani, hartsinukeista.
Mitä ihmettä ovat hartsinuket?
Ensimmäisenä lainaus Hartsilapset.fi-sivustolta.

Pallonivelnukeista, eli BJD:istä (BJD = ball jointed doll = pallonivelnukke). Ne on valmistettu polyuretaanihartsista, joka on eräänlaista muovia. Nukke koostuu ontoista paloista, joita pitää kasassa nuken sisällä kulkeva jämäkkä kuminauha. Nuken rakenne mahdollistaa nuken asettelun erilaisiin asentoihin. Nukkejen silmät ja hiukset ovat vaihdettavissa.

Mitä nukeilla sitten tehdään?

Niille voi keksiä kokonaan oman persoonallisuuden, taustatarinan, tyylin, olemuksen, ottaa valokuvia, keksiä kuvatarinoita tai kirjoitettuja tarinoita, kehitellä hahmolle luonteen ja hahmojen välille suhteet, ommella/neuloa/virkata/huovuttaa vaatteita, rakentaa tavaroita, muuttaa vaikkapa hiukset tai silmät, meikata nuken uudennäköiseksi… mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Hartsinukke ei ole lasten lelu. Nuket ovat käsityötä, ja vaativat käsittelyssä varovaisuutta. Nuket päällystetään usein lakalla, jotta lika tai pöly ei pilaisi hartsia. Lisäksi nuken sisällä kulkevia kuminauhoja voi joutua kiristelemään yms. ”huoltoja” tekemään. Kädet on hyvä pestä aina ennen ja jälkeen nuken käsittelyä ettei ihon rasva siirry hartsiin tai hartsipöly jää käsiin.

Mistä niitä saa?

Nuket tilataan pääasiassa Aasiasta (Korea, Kiina, Japani) netin kautta suoraan nukkeja valmistavilta firmoilta tai muiden firmojen valmistamia nukkeja myyviltä välittäjiltä. Nukkeja voi myös ostaa käytettynä toisilta harrastajilta esim. Hartsilasten tai Den of Angels -foorumin kaupankäyntiosioista.

Mitä se maksaa?

Halvimmat nuket maksavat uutena n. 200 euroa. Kyllä, tämä ei ole mikään halpa harrastus. Nukkejen hinnat liikkuvat mallista, ihonväristä, saatavuudesta ja kokoluokasta riippuen paristasadasta aina yli tuhansiin euroihin. Käytettyjä nukkeja kaupataan netissä lähinnä harrastaja-foorumeilla, joista voi nuken ostaa itselleen hieman huokeampaan hintaan. Lisäksi vaatteet, silmät, peruukit, meikkaus- eli faceup-tarvikkeet maksavat. Face-upin eli nuken meikin voi tehdä myös firma, kuten kaiken muunkin, mutta se maksaa taas lisää. Sinänsä nukke on kuitenkin hyvä sijoitus, koska todennäköisesti saat siitä hyvin säilytettynä joskus rahaa poiskin jos satut kyllästymään.

Nukelle löytää tavaroita helposti ebay:sta, kirpputoreilta, itsetehtynä, firmoilta, käytettynä… luovuus on sallittua!

Miksi ihmeessä harrastat juuri BJD-nukkeja?

Mie olen aina pitänyt kaikesta esteettisesti kauniista. Nukeilla en pienenä leikkinyt, vaan vasta aikuisena olen innostunut nukettamaan tarinoideni hahmot hartsinukeiksi. Niistä voin tehdä juuri sen näköiset, kuin olen aina kuvitellut, nukkeja kun on ihmishahmoisista vaikkapa kissoihin olemassa! Meikkaan nukkeni itse akryylimaalein ja pastelliliiduista saatavalla pölyllä. Olen oppinut virkkaamaan, ompelemaan, valokuvaamaan ja kehittelemään tarinoideni hahmoja eteenpäin. Nukeista on myös oudolla tavalla seuraa, ne eivät kyseenalaista vaan kuuntelevat sujuvasti 😉 Ne ovat myös kauniita koristeita ja eivät pahastu vitriinissä istumisestakaan. Kärsivällisyyttäkin nukkeilu on tuonut, olen metsästänyt juuri ”Sitä Oikeaa” nukkea hahmolleni monia kuukausia, tilannut, ja odottanut nukkea saapuvaksi Kiinasta tai Japanista vielä puolikin vuotta.

Tämä harrastus ei ehkä ole juuri Sinua varten, mutta minulle se on antanut ja antaa yhä edelleen paljon!

Lainaukset on otettu Hartsilapset.fi-sivustolta, joka on suomalainen BJD-harrastajien sivusto. Suosittelen foorumiin tutustumista!

Esimerkkikuva Luts-firman nukeista
Esimerkkikuva Luts-firman nukeista

Vastaa