Hyvän avustajan tunnusmerkit

Miulla on ollut niin sairaalan järjestämä hoitorinki kotona, palvelutalon hoitajat ja henkilökohtaisia avustajia. Tässä hieman hyvän avustajan/hoitajan tunnusmerkkejä.Tunnusmerkit eivät ole missään loogisessa järjestyksessä, kun en osaa niitä sellaiseen pistää.

1. Luontainen hulluus.
Kanssani ei pärjää ellei omaa ”hyvää” huumorintajua ja osaa heittäytyä tilanteisiin. Huonot vitsit ja naurukohtaukset ovat miule arkipäivää. Arvostan ihmisiä, jotka omaavat hulluutta keksiä tilanteisiin erilaisia ratkaisuja ja ottavat elämän niinkuin se tulee.

2. Tilannetaju
Joskus tilannetajua todella tarvittaisiin. Avustaja oppii tulkitsemaan tilanteet, joissa pysyä taustajoukoissa ja missä sitten tarjota apua omatoimisestikin. Esimerkiksi sukujuhlissa on hienoa kun avustaja tajuaa itse siirtyä syrjemmälle jos juttelen sukulaisten kanssa. Jos taas paitani repsottaa huonosti illallisella, niin on mukava jos avustaja huomioi sen ja kysyy saako siistiä.

3. Maalaisjärki
Tykkään siitä piirteestä, että osataan ajatella itse ja tehdä asioita jo itse päätellen. En halua sitä, että mennään muuttamaan tavaroiden paikkoja, se menee yli. Mutta omatoimisesti voi siivota sen pudonneen kirjan lattialta hyllyyn tai sitten vaikka pöydälle, jos en itse ole siitä heti sanomassa. Maalaisjärki on hyvä sana.

4. Keskustelutaito ja joustavuus
Hyvät vuorovaikutustaidot ovat avainasemassa, kun keskustellaan vaikkapa menojen suunnittelusta tai avustamiseen liittyvistä ongelmatilanteista. Tämä koskee yhtälailla avustettavaa, on otettava huomioon avustajan tarpeet ja se, että hänkin on ihminen, ei robotti. Joustavuus syntyy vaikkapa sillä, että keskustellaan ajoissa jos jokin meno voi venyä sovitusta aikataulusta. Esimerkiksi bändien keikat tai konsertit.

Mitä muita ominaisuuksia sie keksit? Tässä vielä kuva siitä OIKIASTA ASENTEESTA 😉
IMG_6030-001

Vastaa