Parisuhde – miten siitä voi selvitä?

Miulla on pitkään ollut jo mielessä kirjata ylös omia henkilökohtaisia ohjenuoriani ja ajatuksiani parisuhteessa elämisestä. Nyt oli niiden paljastamisen aika.

Maijun ”ohjenuorat” parisuhteeseen:

1. Opettele heti aluksi sulkemaan korvasi kaikelta ylimääräiseltä pölötykseltä. Oikeasti. Jos et halua kuunnella sadannen kerran sitä selitystä Seppälän iki-ihanasta ale-mekosta tai formulatuloksista, niin opettele elämään välillä ihan päänsisäisessä maailmassasi.

2. Hanki omakin elämä. Älä jämähdä vain parisuhteen ympärille, vaan hanki harrastus, tapaa ystäviä tai lähde vaikka ulos ihan yksin. Kun on vähänkin aikaa erossa toisesta, osaa taas arvostaa niitä kahdenkeskisiä juttuja ihan uudella tavalla.

3. Huomioi. Osoita välittäväsi, ihan joka päivä. En tarkoita lahjoja, vaikka nekin ovat välillä ihania, vaan ihan arkipäivän huomioimista. Avaa ovi, kiitä, hymyile tai suutele. Halaa ja näytä miksi rakastat.

4. Riitele ja muista aina sopia. Välillä on hyvä tuulettaa ilmaa ja päästää kaikki höyryt pihalle. Riidatkin voi hoitaa hallitusti tai sitten vain paiskoa ovia. Miten vaan, mutta päivän päätteeksi pitää muistaa sopia. ”Älä anna auringon laskea vihasi ylle”, sanoo vanha sananlaskukin. Mieti, mitä jos toinen ei aamulla enää herääkään?

5. Iloitse toisesta. Ole iloinen siitä, että juuri sinulla on joku jolle paistaa pullaa tai joka viedä rannalle katselemaan kaloja.

6. Miettikää yhteisiä päämääriä. Oli se sitten suurperheen perustamis-yritys tai suurimman yhteisen Pokémon-korttikokoelman hankkiminen, niin keksikää se, mitä varten teette asioita yhdessä. Säästäkää vaikka johonkin matkakohteeseen.

7. Ole aina oma itsesi. Esittämällä yhtään mitään, ei parisuhde pitemmän päälle tule kantamaan kovin pitkälle. Suhteen alussa moni meistä kaunistelee asioita, mutta se kannattaa aika nopeasti unohtaa. On välillä ihan virkistävää, kun toinen kysyy omasta mielestä ehkä tyhmiä kysymyksiä ja saa kyseenalaistamaan asioita (mm. miten sähkö liikkuu johdoissa?).

8. Säilytä myös ne omat  haaveet ja toiveet. Jos on lapsesta asti unelmoinut ponista, niin ei sitä haavetta kannata heittää hukkaan myöskään parisuhteessa. Aloita vaikka ratsastusharrastus tai osta se poni. Jos toinen nikottelee, voit muistuttaa kiltisti hänen omista haaveistaan. Pidemmässä juoksussa toteuttamattomat haaveet tulevat kuitenkin kolkuttamaan omalletunnollesi.

9. Luota ja ole luottamuksen arvoinen. Tämä nyt pitäisi olla itsestään selvääkin, mutta ikävä kyllä kaikille se ei ole. Parisuhde perustuu ennenkaikkea luottamukselle ja sille, että tietää toisen olevan aina siun tukena, kävi miten kävi. Ihmiselämä on arvaamatonta ja kaikkeen ei voi varautua, mutta on hyvä tietää olevansa ihmisen kanssa joka ei säikähdä ihan pienestä.

10. Nauti elämästä. Olit sitten parisuhteessa tai et, muista aina tämä. Pidä kiinni ihmisistä jotka tekevät juuri siun päivästä paremman, hymyile usein, tee sitä mikä tuntuu hyvälle ja asioista voi aina löytää ne hyvätkin puolet. Elämä on liian lyhyt murehtimiseen.
7087802879_44c94d09e8_z

Vastaa