Henkilökohtainen apu: Miltä avustettavana oleminen tuntuu ja millainen on hyvä avustaja?

Viime viikolla kirjoitin jutun apuvälineistä, jotka mahdollistavat elon tämän yhteiskunnan osana. Tällä kertaa paneudutaan toiseen yhtä tärkeään asiaan, joka henkilökohtainen avustaja.

Mitä henkilökohtainen apu on:

  1. Välttämätöntä toisen ihmisen antamaa apua niissä tavanomaiseen elämään liittyvissä toimissa, jotka henkilö tekisi itse, mutta vamman tai sairauden vuoksi hän ei selviä niistä itse.
  2. Itsenäisen elämän mahdollistaja vaikeavammaiselle henkilölle.
  3. Vammaispalvelulain mukainen palvelu, johon palvelun myöntämiskriteerit täyttävällä vaikeavammaisella henkilöllä on subjektiivinen oikeus.Mihin minä sitten tarvitsen henkilökohtaista avustajaa? Tähän kysymykseen on oikein helppo vastata, eli tarvitsen henkilökohtaista avustajaa ihan kaikkiin päivittäisiin toimiin. Ilman avustajaa en pääse sängystä ylös, pääsisi vessaan ja pesuille tai saisi ruokaa. Avustajan avulla voin tehdä myös esimerkiksi kotityöt ja ruokaa.

Miten paljon minulle on sitten myönnetty henkilökohtaista apua? Avun tarpeeni on ympäri vuorokauden, joten avustajakin on paikalla 24 tuntia vuorokaudessa. Ringissä on optimaalisessa tilanteessa neljä kokopäiväistä avustajaa ja muutama tekijä ylijäämä tunneille.

Millainen on hyvä henkilökohtainen avustaja? Jokaisella avustettavalla on tietenkin tähän omat kriteerinsä. Avustajan kanssa henkilökemiat pitää sopia yhteen. Ilman sitä yhteistyö on hyvin vaikeaa. Avustajan kanssa ei saa kuitenkaan olla kaveri, sillä se voi hämärtää liikaa sitä, että kyseessä on kuitenkin työsuhde.

Minä itse arvostan sitä, että perehdytyksen jälkeen avustaja osaa tehdä osan tehtävistä ilman vierestä vahtimista ja erikseen pyytämättä. Molemmilla osapuolilla on helpompaa, jos esimerkiksi pöydän pyyhintä tapahtuu ilman vierestä vahtimista. Vähän kieroutunut huumorintaju on myös hyväksi. Tärkeää on myös se, että avustajan saa valita itse.Miltä avustettavan olo sitten tuntuu? Minulle se on jo niin tuttua, että asia on ihan normaali. Välillä kuitenkin tulee ymmärrettävästi hetkiä, jolloin toivoisi pystyvänsä tekemään asioita enemmän itse. Täytyy kuitenkin muistaa, että avustajakin on ihminen ja tututkin työtehtävät voi välillä olla haastavia. Silti välillä meinaa mennä hermo, mutta se lienee ymmärrettävää.

Toivottavasti tämä juttu hieman valaisi tätäkin aihetta. Heräsikö sinulle jotain kysymyksiä avustajan työstä tai avustettavana olosta. Kysy rohkeasti, kerron mielelläni lisää.

Henkilökohtainen avustaja töissä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa