Apuvälineet mahdollistavat täysillä elämisen

Apuvälineet ovat elämisen edellytys minulle. Käytössäni olevat apuvälineet niin hengittämiseen kuin liikkumiseen. Tässä niistä esittely.

Elämisen kannalta tärkein käytössäni oleva apuväline on ehdottomasti kaksoispaineventilaattori, joka kantaa tuttavallisemmin nimeä hengitystuki. Kyseessä on Resmedin valmistama Stellar 150. Stellarin tarjoama noninvasiivinen ventilaatio (maskin kautta) tukee hengittämistä ilman, että joudutaan tekemään trakeostomia.

Stellar hengitystuki.

Hengitystuki auttaa minua nimensä mukaisesti hengittämisessä. Käytän nykyään konetta lähes kokoajan. Kone tallentaa jatkuvasti hengityksestäni tietoa, joka lähetetään langattomasti pilvipalvelimeen. Sairaalan päässä tätä dataa voidaan tarvittaessa lukea ja sen myötä tarvittaessa säätää asetuksia.

Koneeseen liitettävä kostutin täytetään yöksi vedellä, jolloin hengitettävä ilma on kosteampaa. Tämä vähentää nenän limakalvojen kuivumista ja irroittaa limaa. Myös ikävät poskionteloihin liittyvät ongelmat helpottavat

Käytössäni on saman valmistajan AirFit N20 -nenämaski. Moni varmasti miettii, että miltä maskin pitäminen tuntuu. Nykyiset materiaalit ovat niin laadukkaita, että maskin pitäminen kasvoilla ei tunnu oikeestaan miltään. Alkuun se toki oli erikoisen tuntuista, mutta nykyään kun käyttää lähes jatkuvasti niin siihen on hyvin tottunut.

Liikkumiseen apuväline

Liikkumisen apuvälineenä minulla on Otto Bock Juvo B6 -sähköpyörätuoli, jolla olen huristellut kesäkuusta 2019 asti. Tämä on minun neljäs sähköpyörätuoli. Ensimmäinen sähköpyörätuoli tuli käyttööni, kun olin yhdeksän vuotias.

Sähköpyörätuolia ohjaan leukani avulla, sillä käsivoimani eivät riitä enää ohjaamaan tuolia tavallisen joystickin avulla. Etenkin kylmällä ilmalla käteni ovat lähes toimintakyvyttömät. Aiemmin mainittu hengitystuki ottaa päivällä virtansa sähköpyörätuolista.

Siirtymisen apuvälineenä käytän nostolaitetta, jolla minut saa kätevästi siirrettyä paikasta toiseen. Nosturi toimii akulla, jota pitää ladata noin kerran viikossa. Se kulkee myös mukana matkoillamme.

Suihku- ja WC-käyntejä varten minulla on puolestaan käytössä Zitzi Starfish suihkutuoli. Tuossa tuolissa on neljä pyörää ja istuimen kaltevuutta voi säätää.

Roikun nosturissa.


Lisäksi käytössäni on langaton tietokoneen käytön apuväline Quha Zono-päähiiri, joka muuttaa pään liikkeet tietokoneen hiiren liikkeiksi.

Hiiri päässä.
Quha Zono -hiiren opettelua.

Hengitysharjoituksiin liittyvissä apuvälineistä olen kirjoittanut artikkelin jo muutama vuosi sitten. Se löytyy tämän linkin takaa.

Tämmöisiä apuvälineitä minulla on siis käytössä. Jos haluat tietää niistä lisää niin kerron mielelläni.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa