Vinkkejä esteettömään matkailuun

Tämä bloggaus kertoo siitä, että miten suunnittelemme matkojamme ja mitä pakkaamme mukaan. Lisäksi käsitellään, että mitä pitää ottaa huomioon, kun matkassa on myös henkilökohtaiset avustajat.

Yleensäkin matkan onnistumisen kannalta suunnittelu on tärkeä. Apuvälineiden kanssa matkustaessa suunnittelu on vielä paljon tärkeämmässä osassa, sillä ne tuovat mukaan huomattavasti lisää muuttuvia tekijöitä. Tämä juttu kertoo miten itse pyrimme hyvällä suunnittelulla parantamaan matkojemme onnistumisen mahdollisuutta.Ensimmäisenä tietenkin mietitään, että minne haluaisimme matkustaa. Matkakohdetta valitessa täytyy kuitenkin muistaa omat rajoitteensa. Lentäminen ei oikein ole meidän juttu, joten kohteeseen olisi hyvä päästä junalla tai laivalla. Esimerkiksi Kööpenhaminan matkoilla käytimme näitä molempia matkustusmuotoja.

Matkalle mukaan tarvitaan suuri määrä tavaroita. Tilaa vie paljon vara hengitystuki sekä hengitystukien kostuttimet. Näiden lisäksi normaalien matkatavaroiden kanssa täytyy pakata yöllä käytettävät tukilastat ja pari laatikkoa suojahanskoja. Sähköpyörätuolien laturit on hyvä ottaa myös mukaan. Matkatavarat pakkaamme kahteen suureen matkalaukkuun ja putkikassiin. Tuo riittää tavaroille juuri ja juuri.

Näiden lisäksi mukaan lähtee aina nostolaite sekä suihkutuoli. Apuvälineiden toimivuus matkoilla on hyvin tärkeää, sillä huoltoa ei ole śiellä saatavissa. Apuvälineitä täytyy pitää hyvässä kunnossa ja mielellään huollattaa ennen matkaa, jos on pienintäkään vikaa esillä.

Apuvälineiden lisäksi suunnittelussa täytyy ottaa huomioon henkilökohtaiset avustajat. Etenkin heidän jaksamisensa täytyy ottaa huomioon. Jos avustajat eivät jaksa niin emme voi oikein tehdä mitään matkalla. Avustajien olisi hyvä olla sen verran tuttuja, että osaavat hyvin työtehtävät. Perehdyttäminen matkalla olisi liian rasittavaa.

Työnantajina meillä on vastuu avustajien hyvinvoinnista. Suunnittelussa täytyy myös muistaa avustajien vahvuudet ja heikkoudet sekä se, että mukaan lähtevät kolme avustajaa tulevat toimeen keskenään ja osaavat puhaltaa yhteen hiileen. Työvuorojen suunnittelu on tärkeässä osassa matkasuunnitelmassa.

Majoituspaikan valinta on myös tärkeä, sillä esteetön huone on todella laaja käsite ja eri hotellit näkevät sen eri tavalla. Ennen matkaa kannattaakin kysellä huoneesta tarkemmin ja pyytää jopa kuvia. Esteettömiä huoneita on tarjolla suhteellisen vähän ja se kannattaakin varata hyvissä ajoin ennen matkaa.

Tarkasta suunnittelusta huolimatta täytyy varautua siihen, että kaikki ei mene niin kuin on ajateltu. Täytyy olla varautunut esimerkiksi liikenteen myöhästymiseen tai siihen, että asemien hisseissä voi olla jotain vikaa. Apuvälineiden rikkoutuminen, kuten meille kävi viime kesänä täytyy ottaa myös huomioon. Tämä opetti meille sen että aina täytyy olla selvitetty ennakkoon paikka josta voi tarvittaessa vuokrata apuvälineitä.

Tarkemmin tietoa eri kohteista kannattaa lukea Palmuasema-blogista tai kysellä Facebookista löytyvästä Esteetön matkailu ryhmästä.

Herättikö kirjoitus mitä ajatuksia Sinussa? Kommentoi tuohon alle tai Facebookissa.

Laivassa on ahdasta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa