Kela: Fysioterapian hinta tärkeämpi kuin laatu – Meillä kävi tuuri

Kela on kilpailuttanut vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottajat. Uudet sopimukset tulevat voimaan 1.1.2019.Aiemmin kilpailutuksissa Kela on painottanut valintakriteereissään 50 prosenttia laatua ja 50 prosenttia hintaa. Nyt hinnan painotus oli 80 prosenttia ja laadun 20 prosenttia.

Fysioterapian laatu tulee heikentymään, kun moni asiansa osaava fysioterapeutti ei voi enää jatkaa kuntoutuksen tarjoamista. Tilalle tulee huonompi laatuista palvelua, kun hinta on pääosassa.

Lopulta kärsijän roolissa on vaikeavammainen henkilö, jonka kunto todennäköisesti tulee heikentymään. Tämä tulee lopulta lisäämään avuntarvetta ja se tietenkin tuo yhteiskunnalle lisää kustannuksia, kun avun tarve tulee kasvamaan.

Tämmöinen kustannusten siirto taholta toiselle on todella järjetöntä. Pääasiana tuntuu olevan se, että pysytään omassa budjetissa. Lopulta kuitenkin käy niin, että ihmisen hoito ja kuntoutus tulee paljon kalliimmaksi.

Meillä Maijun kanssa kävi hyvä tuuri ja nykyinen fysioterapeutti voi jatkaa. Valitettavasti moni muu kuitenkin joutuu kärsimään Kelan naurettavan päätöksen vuoksi.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa