Hengitysharjoitus uuteen aikaan – Acapella korvaa puhalluspullon

Hengitysharjoitus on tärkeä päivittäinen rutiini lihassairaalle. Acapella® PEP-hengitysterapia on nykyaikainen tapa harjoittaa hengitystä. Lihassairauksiin liittyy hengityslihasten heikkenemistä, jolloin keuhkojen tuuletus heikkenee. Hengitysharjoituksilla pyritään hidastamaan heikkenemistä ja välttämään keuhkokuumeita yms.

Vastapainepuhallus (PEP) on hyvä hengitysharjoitus, jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Eli yleensä ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Paine saa keuhkoissa mahdollisesti olevan liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Tähän perinteiseen pulloon puhaltamiseen on olemassa myös nykyaikainen sekä paljon helpompi vaihtoehto ja se kantaa nimeä Acapella® PEP-hengitysterapia. Me saatiin Steripolar Oy:n sponsoroimana Acapella® Green DH sekä Acapella® Choice laitteet käyttöömme.

Acapella® PEP-laitetta käytetään keuhkojen tyhjennyshoitoon ja hengityksen tehostamiseen sekä tilanjatkeena lääkkeenannossa. Laitteessa on patentoitu keinumekanismi, jonka ansiosta sitä voi käyttää missä asennossa tahansa. Laitteen hengitysvastus on säädettävissä tarkasti laitteen pohjassa olevalla säätöpyörällä.

Acapella hengitysharjoitus käynnissä.

Laitteen puhdistus on helppoa ja yksinkertaista. Yhdelle käyttäjälle tarkoitetut kiinteä rakenteistet mallit Acapella® Blue DM ja Acapella® Green DH puhdistetaan lämpimällä saippuavedellä ja ne voi huuhdella steriilillä (esim. keitetyllä) vedellä.

Monikäyttöinen ja puhdistettava Acapella® Choice voidaan avata ja sen irrotettavat osat voidaan puhdistaa kiehuvassa vedessä tai autoklaavissa (134ºC).

Acapella Duetilla voidaan antaa samanaikaisesti PEP-terapiaa ja lääkitystä nebulisaattorin kautta, aikaa säästyy kun molemmat hoituu samalla hoitokerralla.

Sitten niihin Acapella käyttökokemuksiin. Haluan painottaa vielä sitä, että vaikka saimme ilmaiseksi Green DH ja Choice -mallit niin arvosteluihin se ei ole vaikuttanut.

Acapella hengitysharjoitus

Päivittäin hengitysharjoituksia tekevänä Acapellan käytön aloittaminen oli hyvin helppoa. Aluksi hankaluutta puhaltamiseen tuotti se, kun huulet piti saada tiiviisti suukappaleen ympärille. Muutaman kerran jälkeen tuo ongelma kuitenkin poistui. Tarvittaessa suukappaleen tilalle saa laitettua esimerkiksi hengityspalkeen maskin.

Acapellan värinä tuo mukanaan sen, että laite on parempi kuin perinteinen PEP-pullo. Tuon värinä tuntuu irroittavan limaa paremmin. Muuten erot liittyvät käyttömukavuuteen. Laite on pieni, eikä se tarvitse vettä, joten se kulkee helposti myös matkoilla mukana.

Acapella on toki paljon arvokkaampi kuin perinteinen PEP-pullo ja sairaanhoitopiirit tuskin tulevat kauheasti tarjoamaan näitä. Kannattaa kuitenkin kysyä hoitavalta taholta. Steripolarin verkkokaupassa Green maksaa 35 euroa ja Choice puolestaan 54,90 euroa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Comments are closed.