Ruokaisa ja vähemmän lihaisa viikko takana – lue nyt tuoreet kuulumiset

Ruokaisa viikko alkaa olla ohi, joten on aika julkaista raportti kuluneen viikon tapahtumista. Ruoanlaiton ja leipomisen lisäksi viikkoon on mahtunut muun muassa ulkoilua raikkaan syksyisessä säässä.
Tällä viikolla aurinko on näyttäytynyt vähän enemmän kuin edellisellä. Matalalta paistava aurinko kuitenkin ikävästi kaikki pölyt ja muut sellaiset ei niin mukavat asiat. Ikävästi on ollut kovaa tuulta ja sen myötä viileää. Talvi tekee kovasti tuloaan, se on täysin varmaa tietoa. Siitä kertoo jo se, että kaivoin talvitakin.

Laitaatsalmen rannalla.

Puinen maisema kotipihasta.

Minä kotipihassa.

Onko autossasi jo talvirenkaat? Tiesitkö että talvirenkaat saat edullisesti ja nopeasti rengas-online.comista. Tilaus voidaan toimittaa suoraan kotiovelle, vaihtoehtoiseen toimitusosoitteeseen tai yhteen yli 34 000 palvelupisteestä, jossa asiakas saa myös apua renkaiden asennukseen.

Ruokaisa viikko, vinkkejä sinulle

Satokauden tuotteet ovat viisaan ihmisen valinta. Näitä tuotteita ostaessa säästät selvää rahaa ja mikä niissä tietenkin on tärkeintä, ympäristö kiittää myös. Satokauden vihannekset, kasvikset sekä hedelmät eivät lisää turhaa ylimääräistä energiankulutusta ja viljely tarvitsee vähemmän luonnollisista oloista poikkeavaa.

Tällä viikolla satokaudentuotteista meillä käytettiin muun muassa mangoa sekä myskikurpitsaa. Ensimmäisenä mainitusta makeasta hedelmästä syntyi kiisseli. Myskikurpitsa muuttui tällä ”yllättäen” sosekeitoksi. Tällä kertaa keitosta tuli entistä maukkaampi, kun paahdoin kurpitsat aluksi uunissa.

Mangoa päätyi myös juustokakkuun, jonka valmistui lauantaina. Kakun täytteeksi laitoin itse rouhittuja turkinpippureita ja pähkinäsuklaata. Alkuviikosta puolestaan paistettiin gluteenittomia lettuja.

Ollaan Maijun kanssa pidemmän aikaa mietitty lihansyönnin vähentämistä. Tähän on syynä vaihtelun hakeminen ruokavalioon sekä halu vähentää hiilijalanjälkeä. Päädyttiin aloittamaan tämä kokeilu soijarouheella, josta valmistui spagetti bolognese. Todella hyvää tuli tuosta ruoasta. Ehkä joku muu korvike olisi ollut eettisempi valinta, mutta kokeillaan tätä ensin.

Ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvistä syistä meillä on viime aikoina vähennetty punaisen lihan syöntiä. Ja toki elimistö kiittää myös. Sosekeittojen lisäksi esimerkiksi sunnuntaina ruoaksi teimme haukipullia, kananmunakastiketta sekä perunoita. Monet eivät arvosta haukea, mutta hyvin laitettuna hauki on todella hyvää.

Myskikurpitsasta tehty sosekeitto.

Gluteenittomia lettuja hillolla ja maapähkinävoilla.

Juustokakku on hyvää.

Haukipullia, kananmunakastiketta ja perunaa.

Ensi viikolla ruokalistaltamme löytyy ainakin lindströminpihvit, jotka ovat tarkoitus valmistaa ilman lihaa. Pihveihin on siis tarkoitus laittaa jauhelihan sijaan soijarouhetta. Katsotaan mitä siitä tulee.

Maijun ihanat nuket on toivottu aihe kuviin. Nuket ovat olleet taas tällä viikolla kuvattavana myös ulkona.

Nukke ja pupu.

Tämä viikko oli siis Savonlinnan suunnalla tämmöinen tällä kertaa. Miten sinun syksyinen viikkosi on mennyt? Lopuksi toivotan oikein hyvää tulevaa viikkoa aivan jokaiselle.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa