Uusi vuosi, piristävää aurinkoa sekä kasvisruokaa

Vuosi ja vuosikymmen vaihtui kuluneen viikon aikana. Vuoden 2020 ensimmäinen viikko oli täynnä kaikenlaista tekemistä, kuten ulkoilua, ruoanlaittoa ja lääkärissä käynti.
Maanantaina oli käytävä jälleen kerran Savonlinnan keskussairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla poskiontelon punkteerauksessa. Vuoden aikana on tullut ravattua siellä reilusti yli kymmenen kertaa. Ärsyttävää on, mutta oman terveyden kannalta se on välttämätöntä.

Tiistai oli vuoden 2019 viimeinen päivä ja sen kunniaksi nautimme kunnon suomalaista grilliruokaa Savonlinnan viiskulman grilliltä. Tuo iso ja maistuva annos riitti pariksi päiväksi. Kannattaa suosia mieluummin kunnon suomalaista grilliruokaa.

 Iso makkaraperunat.

Uusi vuosi, uutta ruokaa

Samalla siirtyi parilla päivällä eteenpäin lihattoman tammikuun aloitus, kun makkaraperunat piti tietenkin syödä ensin pois.

Perjantaina alkoi sitten tuo lihaton jakso. Tarkoitus ei siis ole siirtyä syömään pelkkää kasviperäistä ruokaa, sillä ruokavalioon kuuluu yhä maitotuotteet sekä kananmunat. Niistä ei ole tarkoitus luopua tulevaisuudessakaan.

Ensimmäinen valmistamani ruoka oli soijasuikale -kasvispata, jonka resepti löytyy TukehuPullaas -blogin puolelta. En ollut koskaan aiemmin tehnyt ruokaa soijasuikaleista, mutta oikein hyvin ruoka onnistui. Samalla valmistui myös vieraille feta-kasvispiirakka.

Uusi vuosi alkoi kasvisruokaa syöden.

Feta -kasvispiirakka.

Kuluneen viikon aikana saimme nauttia pitkästä aikaa ihanasta auringosta, joka paistoi kirkkaasti. Keskellä harmaata talvea nuo kirkkaat päivät luovat uskoa siihen, että kyllä se kevät ja kirkkaat päivät tulevat vielä takaisin.

Maisema Laitaatsalmen sillalta.

Avokadon kivestä voi kuulemma kasvattaa puun tai pensaan. Päätin kokeilla miten se oikeasti toimii, joten annoin kiven kuivua pari päivää huoneenlämmössä. Kun kiven pinta oli kuiva, kuorin kiven ja laitoin sen multaan. Nyt vain odotellaan tuloksia.

Avokado kohta kasvaa.

Kirjoitin tuossa aiemmin, että ostin chilien kasvatusta varten kasvivalon. Alkaa jo hyvin näkymään valon tuomat hyödyt, sillä chilit ovat alkaneet kukkia vuoden pimeimpänä aikana. Eikä tuo kuluta sähköäkään merkittävän paljon.

Sunnuntaina kävin katsomassa pitkästä aikaa jääkiekkoa, kun Savonlinnan jäähallissa. SaPKo – K-Vantaa mestisotteluun oli ilmainen sisäänpääsy, joten pitihän tämä tilaisuus hyödyntää. Ottelu päättyi kotijoukkueen kannalta huonosti, sillä lopputulos oli 3-4.

SaPKo ottelussa.

Vuoden 2020 ensimmäinen viikko ja vuodenvaihde oli siis tämmöinen täällä Savonlinnan suunnalla. Miten sinun viikko on kulunut?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa