Kynnet sateenkaariväreissä, Duchenne-päivä ja uudet silmälasit

Kulunut viikko on ollut täynnä erilaisia teemoja, kuten Duchennen lihasdystrofian tietoisuuspäivää sekä Pride-viikko. Kävin syksyisen viikon kunniaksi myös uudistamassa tyyliäni, kun päätin käydä optikolla tilaamassa uudet silmälasit.
Maanantaina 7. syyskuuta vietettiin kansainvälistä Duchennen lihasdystrofian tietoisuuspäivää. Tämän päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta Duchennen ja Beckerin lihasdystrofiasta (DMD ja BMD) ympäri maailmaa. Tietoisuuden puute viivästyttää sairauksien diagnosointia keskimäärin 2,5 vuotta.

Tänä vuonna päivän teemana oli Duchenne ja aivot. Duchennen lihasdystrofiaa sairastavan keho ei pysty tuottamaan dystrofiiniproteiinia. Sama proteiini, joka aiheuttaa lihaksen hajoamisen, puuttuu myös aivoista. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, kuten oppimisvaikeuksia ja käytöshäiriöitä, kuten ADD, ADHD, OCD ja autismi.

Tiistaina puolestaan vietettiin kansainvälistä fysioterapiapäivää. Päivä korostaa fysioterapian ja fysioterapeuttien yhtenäisyyttä ympäri maailmaa ja antaa tunnustusta fysioterapeuttien tekemälle työlle sekä asiakkaiden että yhteisöjen hyväksi. Minuun asia liittyy niin, että fysioterapiaa on ollut minulla säännöllisesti lähes koko ikäni. Onnea on asiansa osaava fysioterapeutti.

Tällä viikolla vietettiin myös Pride-viikkoa, jonka kunniaksi lakkasin kynnet sateenkaaren väreihin. Viimeksi lakkasin kynnet pari vuotta sitten, joten aika harvinaista se on. Tällä kannanotolla toivon kaikkien ihmisten saavan olla oma itsensä ilman pelkoa muiden reaktioista.

Upeat kynnet.

Hävikkiviikon viettelyä

Myös hävikkiviikkoa on vietetty kuluvalla viikolla. Viikon tarkoituksena on herätellä meitä ihmisiä ymmärtämään, että miten paljon heitämme syömäkelpoista ruokaa roskiin vuosittain. Lukema on hurja, jopa 25 kiloa henkilöä kohden vuodessa. Esimerkiksi kohta pilalle menemässä olevista kasviksista voi tehdä loistavan makuista sosekeittoa. Ja kun sekaan heittää juustoa niin maku on aivan mahtavaa.

Näitä valmistuu sosekeito.

Tuotteita jotka on pelastettu hävikiksi päätymiseltä.

Ilmat ovat viime aikoina viilentyneet ja syksy on ottamassa kesästä niskalenkin. Syksyn upeat värit ovat tulleet esille, joten luonto alkaa näyttää todella upealta. Tunteikas syksy on kaikesta huolimatta ihan mukavaa aikaa.

Syksyn sävyjä kalliota vasten.

Maisema meidän parvekkeelta.

Syksyinen Saimaa.

Vettä satelee.

Kävin perjantaina Specsaversilla optikolla, kun edellisestä näöntarkastuksesta oli aikaa ja 2,5-vuotta. Tiesin jo mennessä, että näkö ei ole huonontunut. On kuitenkin järkevää käydä testaamassa näkö säännöllisesti. Päätin sitten uudistaa tyyliäni ja tilasin uudet silmälasit.

Uudet silmälasit testissä.
Tältä uudet silmälasit näyttävät.

Kuluneen viikon kuulumiset olivat tällä kertaa tämmöiset. Miten sinun viikko on kulunut tällä kertaa?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.